Förskolebarnen rymde – genom fönstret

Två barn, 5 och 6 år, rymde på måndagen från förskolan Solängen i Solberga. De hoppade ut genom ett fönster och försvann obemärkt. Barnen återfanns av en privatperson på Kristallvägen, över en kilometer från förskolan.

  • Publicerad 17:50, 5 jun 2018

Det  var  11.12  på måndagsförmiddagen som polisen fick larm om att två barn rymt från förskolan Solängen på Solberga Ängsväg. Enligt anmälan hade barnen varit borta i 30 minuter när polisen kontaktades.

Den pedagog som larmade vill dock mildra tidsaspekten.

– Jag tror snarare det handlade om 15-20 minuter. Man har ju inte riktigt koll på tiden när sådant här händer, och jag tog nog till för att polisen skulle förstå allvaret.

Några minuter senare rapporterade polisen att barnen återfunnits på Kristallvägen, över en kilometer från förskolan. De hade då hittats av en privatperson, som i sin tur larmade polisen. Enligt uppgift återfanns barnen vid E4-baren.

Hoppade ut genom fönstret

Enligt Lisbeth Kjellström Joelsson, vikarierande förskolechef på förskolan Solängen, har det äldre barnet berättat att de båda bestämt sig för att gå på utflykt. Barnen hade gått in i förskolans personalrum, ställt sig på en stol, och hoppat ut genom det halvöppna fönstret. De landade en meter ner.

– Det är en stängningshake på fönstret, ungefär som man har hemma. På något sätt har de lyckats få upp den, säger Lisbeth Kjellström Joelsson.

Utredning pågår

Någon grind behövde de inte passera, utan de kom ut direkt på baksidan av förskolan. Hur barnen kunde försvinna in i personalrummet, utan att personalen märkte det är något som nu utreds.

– Vi håller på och undersöker allt fortfarande. Så fort sådant här sker görs en incidentrapportering, och den sker löpande vartefter nya uppgifter tillkommer, säger hon.

Det är en stängningshake på fönstret, ungefär som man har hemma. På något sätt har de lyckats få upp den

Lisbeth Kjellström Joelsson, vikarierande förskolechef

Vad du säger om det inträffade?

– Sådant här får ju inte hända. Det är jätteobehagligt, förskräckligt.

Var det något särskilt som gjorde att personalen tappade uppsikten? Underbemanning, sjukfrånvaro? Eller att barngruppen är för stor?

– Nej, ingen personal var borta. Och vi delar upp barnen i olika grupper så att antalet blir färre, just för att få mer kontroll.

Vad vidtar ni för åtgärder?

– Vi tittar nu över hur barnen tagit sig från avdelningen ut i korridoren och in i personalrummet. Men kan kan inte låsa igen dörrar hur som helst med tanke på brandskyddet. Men personalrummet får vi låsa i fortsättningen. Vi kommer även att byta säkerhetskod till ytterdörrarna. Vi vädjar även till föräldrar att sätta på karbinhaken på grinden.

Mitt barn fick inga skador, men jag är fortfarande skakig efter händelsen

Förälder till ett av barnen

Föräldrar chockade

Mamman till ett av barnen säger till Mitt i:

– Mitt barn fick inga skador, men jag är fortfarande skakig efter händelsen. Nu vill jag att förskolan går igenom allt ordentligt och vidtar åtgärder så att detta inte händer fler barn, säger hon.