Flera förskolor kom för att visa sitt stöd när Mattias Yrgård Lerfors och Helene Strömqvist lämnade över sina uppropen. Foto: Anna Wilson

Förskolebarn var med när protest mot fryst skolpeng lämnades in

Över tusen Lidingöbor har skrivit under protesterna mot majoritetens budgetförslag för skola och förskola. På onsdagen lämnades de över till kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M). – Beklagligt för barnen med nolluppräkning för skolan, säger Mattias Yrgård Lerfors, initiativtagare.

  • Publicerad 05:00, 21 nov 2019

Majoritetens förslag att frysa skolpengen och dra ner på anslagen till Öppna förskolan får svidande kritik av Lidingöbor. Två protestlistor mot de båda förslagen har skrivits under av 946 respektive 261 personer.

Initiativtagarna Mattias Yrgård Lerfors och Helene Strömqvist lämnade över de båda listorna till kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) i stadshuset på onsdagen.

– Det känns jättebra att de är intresserade och att vi får chans att förklara hur vi resonerar, säger Mattias Yrgård Lerfors, som är ordförande för Lidingö Montessoriförskola.

Svårt att klara löneökningar

Enligt honom innebär frysta skolpengen att öns förskolor får svårt att klara av bland annat löneökningar. Något som flera enskilda förskolor vittnat om.

Ilska på 20 förskolor över frysta skolpengen

– Var ska jag effektivisera? Jag vet inte vad jag ska bolla med, sade han på mötet med Källenfors.

Daniel Källenfors tog emot listorna med intresse men i sakfrågan hade de svårt att mötas.

– Vi ser att kommunala skolan kan fortsätta leverera fantastiska resultat utan uppräkning. För 2020 kommer skolpengen generellt vara högre än snittet i våra jämförelsekommuner och speciellt förskolepengen ligger högre. Det beror på att skolpengen de senaste fem åren räknats upp med 15 procent, sade Daniel Källenfors.

Enskilda förskolor måste matcha de kommunala

Han menar att de enskilda förskolorna nu måste matcha de kommunala förskolorna och att det är upp till dem som företagare att göra det jobbet.

– Mitt svar till dig är att du måste driva verksamheten lika effektivt som den kommunala förskolan gör, sade Källenfors till Yrgård Lerfors på mötet.

Mattias Yrgård Lerfors menade att ett sådant arbete redan är gjort.

– Vår ekonomi är i balans. Det finns inget mer att spara på. Sedan visar ju brukarundersökningar att man generellt är mer nöjd med enskilda förskolor. Det är väl också ett mått på produktivitet.

Han betonade dock att uppropet inte vill ställa enskilda och kommunala utövare mot varandra, bara belysa verkligheten i förskolan.

”Det är att utmana ödet”

Lidingö stads mål är att ha landets bästa skolor med hjälp av olika projekt som digitalisering, samarbeten – och effektiviseringar.

– Vi har redan Sveriges bästa grundskola, säger Daniel Källenfors.

Har ser ingen motsättning mellan sänkt skatt satsningar på skolan.

– Det står inte i konflikt till varandra. Vi ser att vi kan driva den offentliga skolan effektivare, sade han.

Men Mattias Yrgård Lerfors och Helena Strömqvist hade svårt att se nolluppräkningen som en satsning.

– Jag har väldigt svårt att se det. Att inte ge några pengar till skolan och sedan säga att man ska bli bäst i landet, det tycker jag är att utmana ödet, sade han efter mötet.

Helene Strömqvist i sällskap med sonen Wilhelm lämnade över protesten. Efter hennes kamp har delar av besparingskravet på Öppna förskolan dragit tillbaka. Nu hoppas hon att politikerna ser utbildade förskollärares viktiga roll i verksamheten som hon gör.

 

Efter kritiken: Majoriteten backar om Öppna förskolan

 

Hoppas på återremiss

Trots motsättningar i sakfrågan var Mattias Yrgård Lerfors nöjd efter mötet.

– jag är optimist. Nu hoppas jag att oppositionspartierna ser till återremitterar budgeten i kommunfullmäktige på måndag, säger han.

Fakta

Även M-väljare kritiska – två röster från protestlistan

Det som skrivit under den webbaserade protestlistan har haft möjlighet att skriva till en kommentar. Här är två exempel:

”Utbildning är det samhällsekonomiskt viktigaste att satsa på – och betalar sig mångdubbelt över tid jämfört med 0,3% skattesänkning”.

”Pinsamt att en rik kommun som Lidingö inte prioriterar skolan och förskolan. Jag röstade på moderaterna bl a för att man skulle jobba för mindre barngrupper. Hoppas innerligt att man tänker om”. 

Visa merVisa mindre

Fakta

Jämförelsekommuner

Lidingö stad har sedan några år fem jämförelsekommuner.  Dessa fem kommuner är Täby, Danderyd, Sollentuna, Solna och Österåker. Jämförelsekommunerna är borgerliga kommuner i norrort som alla är ledande i Sverige på olika områden och därmed kan anses vara framgångsrika.

Källa: Lidingö stad