Eric, Gustav, Karl, Sophia, Tilia och Lilja städar varje dag. Foto: Melina Reid

Förskolans miljöarbete ett föredöme i EU

Frilufts Förskolor Gläntan i Hässelby besöks i maj av representanter för förskolor från fyra länder. – Vi ser fram emot att de kommer hit och ser hur vår verksamhet fungerar, säger Mia Wikström, chef på Frilufts Förskolor Gläntan.

  • Publicerad 17:34, 3 maj 2018

På Frilufts Förskolor Gläntan i Hässelby arbetar pedagogerna tillsammans med barnen med miljö och hållbar utveckling.

Barnen på förskolan, som är mellan ett och sex år, är varje dag ute i naturen och med jämna mellanrum har de skräpveckor där de är ute och plockar skräp i närområdet.

– Dels ingår det i vår profil och vi har i många år varit med i Håll Sverige Rent. Dels är vi många pedagoger som brinner för att lära barnen att vara varsamma mot djur och natur, säger Mia Wikström, chef på Frilufts Förskolor Gläntan.

Det lite finare skräpet som barnen hittar skapar de skräpkonst av.

– Det kan vara att de hittar någon stor kartongbit och då får de klippa och klistra med den. Det är mest tavlor som görs – av glasspinnar, pappersskräp, plastbitar och annat man hittar som inte hör till naturen, säger Mia Wikström.

Gläntan får internationellt besök

Frilufts Förskolor Gläntan delar regelbundet med sig av sitt miljöarbete till förskolor i Finland, Estland, Spanien och Norge, som alla ingår i ett EU-projektet kallat Out Now.

– Förra våren var vår ledning på konferens i Åbo i Finland och pratade om vår verksamhet och vi märkte att många blev intresserade och imponerade av vårt miljöarbete, säger Mia Wikström.

Det handlar om att få barnen att förstå att vi lever i ett globaliserat samhälle

Mia Wikström, chef på Frilufts Förskolor Gläntan

Nu i maj ska representanter från förskolor i länderna som deltar i Out Now besöka Sverige och ta lärdom av Frilufts Förskolor Gläntans arbete.

– Vi ser fram emot att de kommer hit och ser hur vår verksamhet fungerar. Det ska bli kul att få visa upp hur vi använder läroplanen i uterummet, säger Mia Wikström.

Barnen lär av varandra

Out Now pågår i två år. Länderna i projektet håller kontakten via Facebook, där de inspirerar varandra och tipsar om hur de använder uterummet i den dagliga verksamheten. Även barnen lär av varandra när de skickar lekar via qr-koder.

– Det kan till exempel vara vinterlekar. Då skickade vi från Sverige koden till de andra länderna som sedan kunde prova på lekarna, säger Mia Wikström.

På så sätt får barnen lära sig mer om sin omvärld.

– Det handlar om att få barnen att förstå att vi lever i ett globaliserat samhälle och att de får se att andra barn i andra länder leker lika. Sedan får de även lära sig säga hej på de olika språken och kolla på kartor var länderna ligger, säger Mia Wikström.