En egen gård är viktigt för en förskola, menar Maria Engstam. Foto: Pekka Pääkkö

Förskolan Trekanten återuppstår

För ett år sedan protesterade föräldrar mot beslutet att stänga den småskaliga kommunala förskolan Trekanten i Liljeholmen. Nu öppnar en ny förskola här, i privat regi.

  • Publicerad 06:30, 14 jan 2022

Yngre barn ska inte ha för många relationer.

Den 31 januari slår förskolan Guldklimpar Trekanten upp dörrarna på Lövholmsvägen 23 i Liljeholmen. Det blir en liten förskola, med 35 barn i två avdelningar.

Här låg den kommunala förskolan Trekanten i många år, inhyrd hos en bostadsrättsförening. Men som Mitt i berättat stängde den i juni 2021, trots föräldrarnas starka protester.

– Vänner till mig visade mig artikeln i Mitt i. Då kontaktade jag bostadsrättsföreningens styrelse och det ledde till att vi slöt ett hyresavtal, berättar Maria Engstam, huvudman för företaget Guldklimpar som redan driver förskolor i Bromma, Kista och på Kungsholmen.

Hon är förskollärare och specialpedagog, och startade sitt företag 2018, med inriktning på små förskolor.

– Yngre barn ska inte ha för många relationer. Det är jätteviktigt att alla barn blir sedda och lyssnade på och det är lättare i ett litet sammanhang, säger hon.

Nyrenoverade lokaler

Mitt i träffar Maria Engstam på den tomma förskolegården i slutet av december. Vi tar också en titt på lokalerna, där Guldklimpar och brf:en har låtit renovera ytskikten. Golven har lagts om, väggar målats och dessutom har ventilationen uppdaterats.

– Det är trevliga lokaler med bra en bra planlösning och lagom stora rum, så att man kan dela upp barnen i mindre grupper, säger Maria Engstam.

Maria Engstam ser fram emot att se förskolegården full med liv och rörelse. Foto: Pekka Pääkkö

Tydligt avtal

Den förskola som Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning drev här var omtyckt av föräldrarna och fick höga betyg i förskoleenkäten. Ändå stängdes den. Förvaltningen bedömde att upprustningsbehovet var för stort. Man pekade också på att de höga hygienkraven inte uppnåddes, eftersom brf:ens medlemmar ibland använde köket, omklädningsrummet och kockens toalett.

Det kommer inte att bli något problem, säger Maria Engstam.

– Vi har åtgärdat de brister som fanns och fått godkänt av miljöförvaltningen som ställer hårda krav. Vi har också ett tydligt avtal med bostadsrättsföreningen som reglerar var dess medlemmar får vara, säger hon.

Förskola ska läggas ner – föräldrar protesterar

Fjärde Guldklimpen öppnar i Liljeholmen

Aktuellt: Förskolan Guldklimpar Trekanten öppnar den 31 januari 2022.

Var: Förskolan ligger på Lövholmsvägen 23 i Liljeholmen och har en gård som vetter mot sjön Trekanten och parken där.

Storlek: Förskolan får två avdelningar, med totalt 35 barn. På varje avdelning ska en förskollärare och två pedagoger arbeta.

Drift: Förskolan drivs av företaget Guldklimpar, med inriktning på små förskolor. Huvudmannen Maria Engstam startade det 2018. Sedan tidigare har man förskolor i Kista, Bromma och på Kungsholmen.

Visa merVisa mindre