Förskolorna i kris - ikväll beslutas budgeten. Foto: Anna Z Ek

Förskolan i kris – ikväll klubbas budgeten

Stressade barn, frustrerade pedagoger och stora besparingar som väntas. Ikväll beslutar kommunfullmäktige om förskolans budget i Huddinge.

  • Publicerad 16:34, 19 feb 2018

Att det är tuffa tider för förskolan har Mitt i rapporterat om flera gånger tidigare. Den senaste tiden har kommunen dessutom fått in öppna brev från förskolepersonalen i till exempel Flemingsberg-Kästa, Visättra, Fullersta och från Eldens förskola.

I breven vittnar personalen om söndersliten personal och barn som blir allt mer stressade och utåtagerade för att de vuxna inte har tid med dem. Två chefer har även sagt upp sig på grund av de rådande besparingarna.

Inom tre år ska förskolenämnden betala tillbaka en skuld till kommunen på 38 miljoner kronor. För att göra detta ska små förskolor läggas ner, barngrupperna bli större och förskolan dyrare, för att ta några exempel.

För att underlätta ekonomin framöver vill nu kommunen lägga mer pengar än vad det är tänkt i årets förskolebudget. Detta ska det beslutas om ikväll.

Den styrande moderatledda koalitionen har föreslagit att förskolenämnden får 7,5 miljoner kronor extra att röra sig med.

Oppositionen har krävt mer. Socialdemokraterna vill lägga ytterligare 3 miljoner kronor på förskolan och Miljöpartiet 11,6 miljoner kronor. Miljöpartiet vill dessutom att förskolenämnden ska få skriva av en skuld på 23 miljoner kronor till kommunen, för att minska besparingarna i förskolan.

Marica Lindblad, Miljöpartiets kommunalråd, tror att förskolefrågan blir den hetaste under kvällens kommunfullmäktige.

– Ja, det här är en ganska stor konfliktfråga, säger hon.

Den styrande koalitionen väntas få igenom sin budget. Sverigedemokraterna är visserligen vågmästare, men väntas lägga ner sina röster.

– Det är inte vår budget, därför lägger vi ner rösterna och vill inte delta i beslutet, säger Arnold Boström (SD).