Nej till hundar. Pedagogerna Lena Frykdalen och Liza Nilsson hoppas slippa såväl hundbajs som nedskräpning framöver. Foto: Eva Tonström

Förskolan har blivit hundrastgård

Hundbajs och sönderbitna leksaker. Så har det sett ut på Ösbydalens förskola den senaste tiden. Nu vädjar personalen: Lämna hunden utanför.

  • Publicerad 09:31, 10 mar 2021

Flera gånger de senaste veckorna har det varit tydligt när personalen på Ösbydalens förskola kommit på morgonen att någon rastat sin hund inne på förskolegården.

Nyligen hittade Lena Frykdalen, en av pedagogerna, en ganska rejäl hög med hundbajs som hon lyckades plocka bort innan barnen släpptes ut på gården. Och förra veckan hade en plastleksak, som glömts kvar i sandlådan, tuggats sönder.

– Vi ska inte behöva ha det så här. De här människorna tänker inte på att det här är barnens plats på dagarna, det är deras miljö som hundarna kissar och bajsar i, säger Liza Nilsson, som jobbar Ösbydalens förskola.

Nytt med hundar

Dessutom blir förskolegården i perioder samlingsplats för ungdomar, då går personalen runt och plockar cigarettfimpar, snus, sopor och tomburkar, berättar personalen.

– Det vill vi också helst slippa, men det är inget nytt problem. Det här med hundarna har vi inte märkt av tidigare. Det är jätteäckligt att behöva plocka hundbajs inne på gården, säger Lena Frykdalen.

– Alla är välkomna att vara här när förskolan är stängd, så länge man inte skräpar ned och förstör något eller rastar sin hund här, tillägger Liza Nilsson.

Det här har lett till att personalen nu satt upp skyltar vid alla grindar runt förskolan där de påminner om att förskolegården inte är ett hundrastområde.

– Det finns en massa skog och natur precis i närheten här, och en hundrastgård, så varför måste de rasta hunden inne på förskolan? Det är brist på respekt för både barnen och pedagogerna som jobbar här, säger Jenny Undin, biträdande rektor för förskolan.

Personalen på Ösbydalens förskola vädjar till alla som bor i området att hjälpas åt att hålla koll på kvällar och helger, och påminna hundägare om att lämna hunden utanför grinden.

Hundrastgårdar i Värmdö

I Värmdö finns fyra iordningställda hundrastgårdar, eller hundlekplatser som kommunen väljer att kalla dem. Tanken är att hunden ska rastas innan den släpps in.

De ligger i Ösby mellan Ösbyskolan och Ösbydalen, i Hemmesta i anslutning till Bosses backe, på Munkmora spontanyta samt på Ingarö spontanyta.

Källa: Värmdö kommun

Visa merVisa mindre