Förskolan: ”Föräldrarna stängde inte grinden”

Barnen som rymde från förskolan Albatrossen på tisdagen smet ut genom öppna grindar – som föräldrar inte stängt efter sig, uppger förskolan. Förskolan – som barn rymde från även i våras – märkte först att två barn rymt i morse, för att en stund efteråt bli varse om att tre barn var borta.

  • Publicerad 16:53, 11 sep 2018

De tre femåringarna rymde från förskolan Albatrossen vid 07:30-tiden på tisdagsmorgonen.

Det tog cirka 45 minuter innan de återfanns, berättar den tillförordnade förskolechefen Monica Wiklund. Hon säger att förskolan agerade enligt den handlingsplan som de har och kontaktade polisen direkt.

Enligt henne smet barnen ut från förskolan när de skulle byta avdelning på morgonen. Läraren kom precis efter, men då hade barnen redan smitit ut.

– Femåringar måste få röra sig så fritt att de kan gå in på en annan avdelning, innervägen, i förväg. Läraren kom precis efter dem. Vi måste ha förtroende för att våra femåringar kan gå i förväg mellan avdelningar, säger Monica Wiklund.

”Personalen rusade ut”

Enligt Monica Wiklund var två grindar på förskolegården öppna, vilket gjorde att barnen kunde rymma.

– Det var föräldrar som inte stängt grindarna efter sig. Personalen rusade ut direkt och började leta när det upptäcktes att de var borta, säger hon.

Vid 08:40 har polisen noterat att barnen var återfunna. Enligt polisen ska barnen ha påträffats i närheten av förskolan.

Familjerna kontaktades olika tider

Mitt i har dock fått uppgift om att barnen påträffades 2,5 kilometer från förskolan. Monica Wiklund kan inte svara på exakt var barnen återfanns.

– Det tog 45 minuter innan de var tillrätta. Men det är klart att barn kan ta sig ganska långt på den tiden, säger hon.

Enligt ytterligare uppgift till Mitt i upptäckte förskolan först att det var två barn som hade rymt, för att sedan bli varse om att tre barn i själva verket var försvunna.

Monica Wiklund bekräftar att familjerna till två barn kontaktades först. En stund efteråt, oklart hur länge, kontaktades den tredje familjen.

– Vi gick ut med signalement på alla tre barnen, säger hon.

Staketet ska bli högre

Förskolan kommer att uppmana alla föräldrar att stänga samtliga grindar när de rör sig på förskoleområdet. De ska också se till så att påminnelselappar finns på alla grindar.

Även i våras rymde barn från Albatrossen, då ett barn. Sedan dess har förskolan skärpt sina rutiner. Men bara en del av staketet är utbytt och högre än tidigare. Detta ska åtgärdas, så att hela staketet blir högre.

– Vi har förbättrat våra rutiner efter i våras. Men det spelar ingen roll hur höga staket vi har om inte föräldrar stänger grindarna efter sig, säger Monica Wiklund.