Pärlans skolgård ligger i ett skogsområde i närheten av centrala Kungsängen. Foto: Leon Hansén

Förskolan där föräldrarna vickar

Mitt i Upplands-Bro bjöds in till förskolan Pärlan i Kungsängen – ett föräldrakooperativ där familjen rycker in om personalen är sjuk.

  • Publicerad 19:28, 5 sep 2018

I Upplands-Bro finns två förskolor som drivs som föräldrakooperativ med montessoripedagogik: Urfjäll och Pärlan. Moderaternas gruppledare Fredrik Kjos (M) var med och startade konceptet i Upplands-Bro för över 20 år sedan. Han vill lyfta fram alternativ till den kommunala förskolan.

– Jag vill lika lite som någon annan att få in koncerner i kommunen som flyttar vinstpengar till skatteparadis. Vi måste vara noga med vilka aktörer som får bedriva skolverksamhet. Men det är svårt att säga något ont om de här skolorna, säger Fredrik Kjos.

Leker på gården

Han har själv ett barnbarn som går här. För stunden lekar hon på gården som ligger i ett litet skogsområde med buskar och träd innanför staketet. Hans egna barn gick på Urfjäll där han tidigare satt i ledningen.

– När streamingtjänsten Spotify kom upptäckte jag att jag missat hela 90-talets musikscen. Mitt engagemang i skolan gjorde att jag var tvungen at prioritera bort vissa saker.

Styrelsemedlemmen Anders Lindberg fyller i.

– Här måste du vara engagerad som förälder, vilket är grunden till att verksamheten fungerar så bra. Det handlar i grund och botten om prioriteringar. Ibland kan jag som ledare för verksamheten behöva förskjuta mina ordinarie arbetsuppgifter till förmån för Pärlan, vilket fungerar bra i min arbetssituation. Det är i mångt och mycket som annat ideellt arbete där man tror på en sak, säger Anders Lindberg.

Han har två barn på förskolan och dessutom två jobb: operativ chef på ett företag som jobbar med trafiksäkerhet, vid sidan om frilansande helikopterpilot. Förskolan drivs av föräldrarna i nära samarbete med personalen.

Anders Lindberg, Katrin Mälarström och Fredrik Kjos med barnbarnet i famnen. Foto: Leon Hansén.

Ingen vinst lyfts ut

Eventuell vinst som skolpengen genererar går tillbaka in i förskolans verksamhet. Skolan får årligen höga resultat i kommunens enkätundersökningar om kvaliteten.

– Vi brukar få full poäng på i stort sett allt. Visst kan man hävda att det rör sig om inbördes beundran, då vi bedömer vår egen verksamhet. Men det säger i alla fall något. Ingen skulle orka driva det här om det inte var bra för barnen. 

Förskolechefen och förskolläraren Katrin Mälarström håller med.

– I stället för att ha en vikariepool där okända människor hoppar in så får vi här någon som barnen känner igen, via den jourverksamhet som alla föräldrar är en del av. Det inger trygghet, säger Katrin Mälarström. 

Kan det vara påfrestande att ha föräldrar som lägger sig i verksamheten? 

– Det är så klart väldigt drivna människor med idéer och visioner som kanske inte alltid går att förverkliga. Men vi brukar oftast kunna kompromissa. Vi ger och vi tar av varandra. Det vi som anställda får här är en arbetsplats med små barngrupper om elva och tio barn samt hög personaltäthet.

Lowa Lahti leker på Pärlans gård. Foto: Leon Hansén.

Står för stabiliteten

Anders Lindberg poängterar att det är pedagogerna som står för stabiliteten.

– Det är i stort sett en ny chef vartannat år med en ny styrelse. De senaste två åren har vi arbetat med en verksamhetsplan för att säkra kontinuiteten, säger han.

– Sedan kommer det alltid finnas diskussioner om socker eller sockerfritt, om barnen ska få äta glass när det är födelsedagsfirande eller inte. Så är det med engagerade människor som har starka viljor. Men så länge det är våra stora problem att lösa har vi faktiskt inga stora problem. 

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

✔ Facket: ”Agerar det kraftfullaste vi kan” ✔ Anmälan till Arbetsmiljöverket Tystnadskultur, hög personalomsättning och en kyrkoherde som kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Sådan är situationen inom Kungsängens församling enligt anställda som nu slår larm.fredag 4/12 14:06

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49