Lekplats. Den gröna lekplatsen bjuder in till fantasifulla lekar tillskillnad mot de nya förskolorna med en liten tillrättalagd asfalterad lekplats, skriver artikel författarna. Foto: Mostphotos

Förskola tvingas stänga tillfälligt

Hög sjukfrånvaro bland personalen tvingar kommunal förskola att hålla stängt. – Det är den första förskolan som vi tvingas stänga på grund av personalbrist, säger Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskola på utbildningsförvaltningen.

  • Publicerad 14:07, 22 apr 2021

Bolmörtens förskola på Munksundet håller stängt idag och imorgon. Anledningen är att personalläget på förskolan är mycket ansträngt.

"Större delen av personalstyrkan är sjukfrånvarande samtidigt. Några är coronasmittade men de flesta är inte det, orsakerna till sjukfrånvaron ser olika ut", skriver Ann-Catrin Andersson-Lanto, t.f rektor på Bolmörtens förskola i ett mejl till vårdnadshavare med barn på förskolan.

"Förhållningsreglerna under pandemin som anger att vuxna ska vara hemma om de upplever minsta symtom och stanna hemma i en vecka förlänger frånvarotiderna."

Därför har rektorn alltså, i samråd med förskolans verksamhetschef och förvaltningschefen, beslutat att stänga Bolmörtens förskola under torsdagen den 22 april och fredagen den 23 april.

Förhoppningen är att personalsituationen kommer att vara bättre på måndag, och då planeras förskolan att vara öppen igen, förutsatt att situationen förbättras.

Det här är den första gången en kommunal förskola har tvingats att stänga på grund av personalbrist under pandemin.

– Det är den första förskolan som vi tvingas stänga på grund av personalbrist, säger Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskola på utbildningsförvaltningen.

Sjukfrånvaron är högre just nu bland personalen på de kommunala förskolorna än innan pandemin.

– Sjukfrånvaron är något högre än normalt. Det är inte så alla är smittade av covid. Vi följer rekommendationerna och har man symptom och testar sig så måste man ju vara hemma tills dess att man fått sitt provsvar, säger Elisabeth Ståhl.

Föräldrar med samhällsviktiga jobb och som inte kan vara hemma från jobbet kommer att få barnomsorg.

BLÅLJUS: Anhållen för misshandel gjorde motstånd vid gripande

Nyheter En man i 35-årsåldern gjorde motstånd då han greps, misstänkt för grov kvinnofridskränkning och belades med hand- och fotfängsel. Han anhölls senare av åklagare, misstänkt för bland annat två fall av...måndag 10/5 10:08