Två bränder. En industrilokal i Slakthusområdet eldhärjades samma dag som en förskola i Enskede gård. Söderortsbor kunde känna röklukt under lördagen från de båda bränderna. Foto: Jonas Nilsson

Förskola och industrilokal i brand i helgen

Två bränder inträffade i Enskede gård och i Slakthusområdet i lördags. Först började en förskola att brinna och sedan stod en stor industrilokal i lågor. Polisen utreder om det finns ett samband.

  • Publicerad 10:51, 18 okt 2021

Nu ska förskolan saneras

Klockan 13:25 i lördags fick brandkåren det första larmsamtalet gällande förskolan Bägersta gård. 35 minuter senare, klockan 14, gick larmet från Slakthusområdet. En stor, tom industrilokal på 100 gånger 100 meter stod i lågor och ett tiotal brandbilar åkte dit.

Vid 16-tiden kunde brandkåren lämna förskolan och två timmar senare var deras insats avslutad vid industrilokalen.

Barnens arbetsplats. Förskolan Bägersta gård brann i lördags. Foto: Johanna Winblad

Många barn hemma

Anna Conradsson är rektor för förskolan. Hon berättar att stora delar av förskolan har klarat sig från själva branden. Men det är oklart vad som har förstörts av rök – eller vattenskador.

– Det har inte brunnit inne i förskolan. Det har brunnit i taket. Nu ska förskolan saneras, säger hon.

Som en följd av branden har barnen nu flyttats till en evakueringslokal, en tom förskola, i Årsta. På måndagen var ungefär hälften av barnen där, de andra valde att stanna hemma.

– Vi har jobbat med lokalavdelningen hela helgen. Vi kommer vara kvar i den lokalen i Årsta tills vi lagat vår förskola, som vi säger till barnen, säger Anna Conradsson.

Tom lokal. Industrilokalen som brann ska inte ha använts till något. Foto: Jonas Nilsson

Det är än så länge oklart hur bränderna uppstod men polisen utreder båda händelserna som mordbränder, då de innebar fara för liv och hälsa och fara för omfattande förstörelse.

Polisen utreder även om det finns ett samband mellan bränderna.