Öser. Ebba jollrar loss på nya babykaféet Tranan. Mamma Moa övervakar. Foto: Jannie Flodman

Förskola lockar barn – med nytt babykafé

För många förskolor – för få barn. På Kungsholmen är det en kamp om kidsen. I Fredhäll har en förskola startat gratis babykafé, för att profilera sig och sticka ut i mängden.

  • Publicerad 20:00, 2 dec 2019

Ebba, tio månader, rullar runt på golvet med stora ögon. Mamma Moa Lundström tittar avslappnat på. Ute är det ruggigt med regn och rusk, inne på Fredhällsgatan är det varmt och skönt, med doft av nybakade scones och färskt kaffe.

– Det är fel årstid att vara ute om man inte kan gå. Så det är kul att det finns någonstans man kan hänga med små barn, säger Moa Lundström.

Hon berättar att på de kommunala öppna förskolorna i området är trycket hårt. Hänger man inte på låset kommer man inte in, för sedan är det kö och en ut, en in, som gäller. Och en gång försökte hon smita in på en öppen förskola i Årsta – men där blev det nobben då personalen sa att de måste prioritera de som bor i området.

Därför har nu Moa och Ebba letat sig till nystartade babykaféet Tranan i Fredhäll, deras egna kvarter.

– Jag kommer hemifrån och får träffa folk och Moa får umgås med andra barn, det är viktigt, och leka med nya leksaker. Hon blir så understimulerad om vi bara är hemma.

Döpt efter gammal kvartersbio

Babykaféet Tranan, döpt efter Adlerbethsgatans kvartersbiograf som gick i graven 1961, är egentligen en förskola med samma namn, en av fem som Pysslingen äger på Kungsholmen. Under hösten har de tio barn som går här fått flytta över till Nallebjörnen då man renoverat och alla fönster bytts ut.

För att undvika att lokalerna i botten på lägenhetshuset ska stå helt tomma, har Pysslingens Tranan nu dragit igång det här babykaféet: fika, sång och lek varje torsdag, året ut, gratis och öppet för alla föräldralediga. Så här på premiärmorgonen är det glest, bara en trio mammor med tillhörande småttingar har letat sig hit. Det är svårt att skära igenom i det täta informationsbruset.

Kryper. "Fel årstid att vara ute i parker om man inte kan gå", säger Moa Lundström, med dottern Ebba. Pedagogen Lia Persson tittar på. Foto: Jannie Flodman

Rektor. Anneli Bohman och Maria Ekeberg försöker tänka utanför lådan för att dra nya barn till sin förskola. Foto: Jannie Flodman

Hoppas på fortsättning 2020

Men man drömmer om att kaféet ska sätta sig och bli populärt så att man kan köra vidare efter nyår, parallellt med den vanliga förskolan som drar igång igen då. Då skissar man på att ta hit gäster som kan prata om olika saker, till exempel babysim, beroende på vad barn och föräldrar önskar.

– Ja, kommer det ingen så fortsätter vi inte. Men vi tänker att det finns inte så mycket för småbarn i Fredhäll, det är rätt dött på dagarna. Lite tunt. Vi hoppas att det här ska fungera även om det är snabbt och lätt att ta sig in till City och det stora utbudet där, förklarar rektor Anneli Bohman.

Krympande kullar på Kungsholmen

Kungsholmen dras för tillfället med minskande barnkullar. Och många förskolor. Det gör att föräldrar har stora valmöjligheter var de vill placera sina små, något Tranans biträdande rektor Maria Ekeberg säger är ett typiskt storstadsfenomen: "Med jämna mellanrum ligger förskolorna fel".

Konkurrensen är stenhård. Det gäller att sticka ut. Speciellt om ens entré, som i det här fallet, är en helt vanlig anonym dörr i ett standardiserat bostadshus. Ett sätt att profilera sig är att satsa på "hållbar utveckling", något Tranan ska göra till våren. Ett annat är då att starta en mer informell verksamhet på sidan om – ett babykafé.

– Föräldrar kan tänka sig att åka lite längre om profilen är den rätta, säger Maria Ekeberg