Vandalisering. Lisa Nordenståhl, VD och Susanna Sundqvist, rektor har tröttnat på vandalisering och skräp vid förskolan Villa Prästgården i Täby Kyrkby. Foto: Stefan Källstigen

Förskola i Täby vandaliseras på kvällarna

Efter vandaliseringar, nedsmutsning och klotter har ledningen på förskolan i Täby kyrkby ledsnat. Nu vill de att kommunen gör något åt problemet genom att ge Kyrkbyns ungdomar något att göra på kvällarna.

  • Publicerad 14:39, 9 okt 2020

De har knackat sönder rutan till förrådet

Ledningen på förskolan Villa Prästgården i Täby Kyrkby har vittnat om skadegörelse sedan en tid tillbaka. Till en början var det mest kvarlämnade fimpar på gården, men i våras eskalerade det. Nu möts personalen nästa varje vecka av burkar, klotter och ”zip-påsar”, menar de.

– De har knackat sönder rutan till förrådet säkert tre gånger och klottrat på väggarna. Barnen märker inte av det men det blir ett ökat tryck på personalen som måste städa upp, säger Lisa Nordenståhl, vd på Täbygläntans förskolor.

Fyra förskolor drabbade

Förskolan Villa Prästgården ligger inte långt från Täby Kyrkby centrum. När Mitt i Täby kommer dit har förskolebarnen morgonsamling på gården.

Täbygläntan består av fyra förskolor. Tre av dessa, Villa Prästgården, Lilla Balder och Lilla Viking, ligger i Täby Kyrkby. Lisa Nordenståhl menar att problemet med skadegörelse finns på alla deras förskolor, men att det mest påverkat Villa Prästgården.

Enligt henne är det Täbyungdomar som använder gårdarna som samlingsplats på kvällarna.

– De har ju inget att göra i Kyrkbyn längre, de har lagt ner ungdomsgården, Runan, som fanns och fältsekreterarna finns bara ute under dagtid, ungdomarna måste ha någonstans att ta vägen, säger Susanna Sundqvist, rektor på förskolan.

Vanlig syn. På Villa Prästgården hittar de mycket skräp på mornarna. Foto: Stefan Källstigen

Insyn. Lisa Nordenståhl och Susanna Sundqvist visar bänken där de tror ungdommarna hänger på kvällen. "Det är bra plats för det finns ingen insyns", säger de. Foto: Stefan Källstigen

Förskolan har polisanmält händelserna och kontaktat kommunen för att lösa problematiken. De har haft haft möten med fältsekreterarna och väktare har börjat patrullera på kvällarna.

Men enligt dem räcker det inte.

– Vi har en bra kontakt med kommunen, men vi tycker att mer måste göras. Det behövs vuxna som pratar med dem,sägerSusanna Sundqvist.

Vill se fler föräldrar ute

– Sedan behövs fler samlingsplatser här, om de vill åka till en mötesplats så måste de ta sig till Täby centrum vilket jag inte tror att föräldrarna vill att de gör på kvällarna, fyller Lisa Nordenståhl i.

Hon uppmanar Täbyföräldrar att gå ut och vandra på kvällarna.

– Det är Kyrkbyns ungdomar som är här, inga andra. Sannolikt är det ju en liten klick som använder droger och förstör. Fler tonårsföräldrar behöva röra sig i området, säger Lisa Nordenståhl.

Alliansen vill ha väktare i Kyrkbyn

Mötesplats. Lisa Nordenståhl, VD och Susanna Sundqvist, rektor har själva gett som förslag att öppna upp förskolan på kvällarna, så att föräldrar kan ha det som mötesplats när de vandrar. Foto: Stefan Källstigen

Vill du nattvandra i Täby?

Varje fredag genomför Ung fritid i Täby kommun en nattvandring. Men start från Esplanad i Täby centrum.

Från och med i våras erbjuder kommunen också föreningar att nattvandra i de områden som annars ingen vandrar i. För de får de en peng som går till klubbkassan.

Föreningsnattvandringen ska utvärderas i november i år.

Visa merVisa mindre