Förskolebarnens gård förstördes under helgen. Foto: Läsarbild

Förskola i Hägerstensåsen vandaliserades

Förskolan Gläntan i Hägerstensåsen vandaliserades under helgen. På måndagsmorgonen när personal och barn kom till förskolan möttes de av bråte och förstörda staket.

  • Publicerad 08:00, 3 okt 2018

Veckan började ledsamt på förskolan Gläntan. När barn och personal kom till förskolan i måndags upptäckte de att förskolans gård hade vandaliserats under helgen.

– De hade sparkat sönder staket och träspjälor. Och de måste ha varit uppe på taket och sparkat ner tegelpannor, för de låg på marken. Sedan har de faktiskt sågat ner ett par träd, några smala, lite taniga björkar och lagt uppe på altanen. Det är väldigt tråkigt, säger förskolechefen Birgitta Fagerlund.

Misstänker ungdomsgäng

Hon tror att det kan vara ungdomar som befinner sig på förskolegården på helger.

– Efter sommaren har vi märkt att det händer saker på gården, att det är lite nerskräpat. Det har eskalerat de senaste veckorna. Det verkar som att det är några som tycker om att vara här, säger Birgitta Fagerlund.

Personalen på förskolan har fått förklara för barnen vad som hänt och under måndagen får barnen leka på en annan del av förskolans gård.

– Barnen förstår inte alls varför någon gör så här.

Sisab städade upp och återställde det som förstörts i början av veckan. Birgitta Fagerlund har också polisanmält händelsen.

– Jag tänker också ta kontakt med någon nattvandrare och fältassistenterna, så att vi får många som går omkring här.

Ingen gripen

Anna Lindgren, kommunpolis på Skärholmspolisen, bekräftar att polisen fått en anmälan om skadegörelse.

– Att ungdomar hänger på förskolegårdar och skolgårdar och skräpar ner eller förstör är tyvärr ganska vanligt. Fältassistenterna brukar röra sig lite extra omkring skolor. För oss är det svårt att utreda eftersom vi ofta får anmälan någon dag efter att det har hänt.

Polisen har inte gripit någon.