Skärgårdsskogen ska få 350-400 lägenheter i halvöppna kvarter. Men av föreslagna två förskolor blir bara en av. Den övre röda fyrkanten kommer inte att byggas efter protester från närboende föräldrar. Foto: Stockholms stad

Förskola försvinner och skog blir kvar när byggande i Söderort klubbas

Hus har försvunnit och en skog blir kvar. Men igår smällde slutligen klubban i bordet: byggandet av 3 500 bostäder i Bagarmossen och Skarpnäck antogs med några små ändringar och ett brott mot formalia. Nästa steg: detaljplaner, detaljplaner, detaljplaner.

  • Publicerad 16:05, 28 okt 2016

Jag är bedrövad, förvånad, arg. Det är en undermålig hantering.

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden godkände tjänstemännens övergripande vision om hur 3 500 bostäder ska kilas in. Den rödgröna majoriteten valde dock att skicka med några brasklappar:

✓ Den planerade förskolan i Skärgårdsskogen, vid Tätorpsvägen, blir inte av. Bekymrade föräldrars klagan har gett resultat och skogspartiet förblir orört. "En förskola behövs, men just det området används", säger nämndens ordförande Roger Mogert (S). Nu är det upp till tjänstemännen att placera förskolan någon annanstans.

BILDER Se karta över programmets nybyggen

✓ De tre punkthusen i Bergholmsbacken, vid Bergrådsvägen, blir inte av. "Det var inte husen som var fel, utan att de drar upp biltrafiken eftersom backen riskerar att bli en smitväg mellan Bagarmossen och Skarpnäck", förklarar Mogert. Det antal bostäder som försvinner där kommer att placeras någon annanstans. Kanske som extra våningar på andra hus. Vem vet?

✓ Skarpa by, området kring vårdboendet Skarpnäcksgården, ska exploateras hårdare.

✓ Nämnden beslutade att gå vidare med "fördjupande studier" kring alternativ A och C för Sportfältet i Skarpnäck. Alternativ B slopas. I klartext: det kanske blir nya lägenheter vid Vinggatan (A), eller kanske på grusplanen utmed Horisontvägen och vid Vinggatan (B). Samtliga bokstavsförslag innebär att plats öronmärks för den ack så efterlängtade sim- och sporthall som det i framtiden förhoppningsvis kommer att finnas pengar för.

"Jo, det ÄR krångligt"

För tydlighetens skull: det som nämnden gav klartecken till efter fem års arbete är, som det heter på tjänstemannalingo, ett förslag till program för Bagarmossen och Skarpnäck. Det återstår år av byråkrati och planer på exakt vad som ska ligga var, innan spaden sätts i marken. Krångligt att ha koll? Jo, så är det. Det håller Roger Mogert med om:

– Vi ska röra oss bort från den här typen av programarbete eftersom det innebär dubbeljobbande med alla och turer fram och tillbaka. Det ger en falsk överblick och tar lång tid. I Skärholmen jobbar de med saker parallellt på ett annat sätt, vilket gör allt mer begripligt och kortar väntetiden med två, tre år, säger Mogert.

Moderat missnöjd med formalia

En som inte var glad efter gårdagens nämndmöte var oppositionspolitikern Kristina Lutz (M). Enligt henne fick oppositionen inte se majoritetens förslag, alltså inklusive ovanstående förändringar, innan beslutet fattades. Det ska de enligt demokratins alla spelregler få göra.

– Bland det märkligaste jag varit med om! Jag är bedrövad, förvånad, arg. Det är en undermålig hantering. För medborgarnas skull måste de här processerna fungera, säger Kristina Lutz.

Men rent krasst; spelar det någon roll? Majoriteten får ändå igenom sitt förslag oavsett vad ni föreslår.

– Jo, så är det. Men oppositionsarbete fungerar så här. Och majoriteten gör så här gång på gång. Det är ett stort ärende som hållit på i fem år. De borde hinna få klart det i tid så vi får se förslaget innan det hamnar på bordet.

Roger Mogert säger så här:

– Sånt händer. Vi satt och filade på de sista styckena in i sista minuten.