Lotta Morger, fritidspedagog på Banérportens skola, är lättad över att ingen skadats i explosionen. Foto: Katarina Linde

Förskola en av grannarna till explosionen: ”Finns en oro”

Flera av grannarna på Gyllenstiernsgatan vaknade av explosionen natten till måndag. En av grannarna är Banérportens förskola. – Det finns en oro, men jag känner en lättnad över att kunna börja skoldagen med att berätta att ingen blev skadad, berättar pedagogen Lotta Morger.

  • Publicerad 09:00, 13 jan 2020

Bara ett stenkast från porten på Gyllenstiernsgatan där det under natten till måndagen exploderade ligger Banérportens skola. Flera av fönstren till klassrummen krossades av explosionen som ska ha hörts över stora delar av Stockholm.

Lotta Morger, fritidspedagog på skolan, fick med anledning av explosionen börja dagen med att stå utanför avspärrningarna och prata med oroliga föräldrar och barn.

– Det finns en oro, men samtidigt känner jag en lättnad över att kunna börja skoldagen med att berätta för eleverna att ingen blev skadad, säger hon.

I nuläget går det inte att avgöra om det var innanför eller utanför porten som det smällde under natten. Foto: Stefan Källstigen

Flera billarm gick igång

Den kraftiga explosionen beskrivs som enorm av grannarna i närheten och startade flera billarm på gatan.

– Det är svårt att likna smällen med något annat. Ett pistolskott inne i lägenheten möjligtvis. Allting är över på en sekund. Jag har inte hört något liknande sedan jag kastade en handgranat i lumpen, säger Anders som bor i närheten.

Vaknade av glassplitter

Smällen väckte många flera på Gyllenstiernsgatan och många fönster krossades. Eva Edin, som bor på bottenvåningen rakt över gatan där det exploderade, vaknade av att glassplitter regnade över henne.

– Jag förstod först inte var det var som hade hänt och trodde att det var något fel bara i min lägenhet. Jag sprang upp till grannen och förstod att så inte var fallet. Det var ganska tumultartad, berättar Eva Edin.

Varken Eva Edin, eller någon annan ska ha skadats av nattens explosion. Det är något grannen Eva Edin är glad över.

– Visst var det obehagligt, men ett par fönster och en balkongdörr som inte går att stänga är praktiska saker. Det viktiga är att ingen skadades, säger Eva Edin i väntan på att någon ska komma och laga hennes fönster så att hon slipper frysa.

Flera krossade fönster. Foto: Stefan Källstigen.

Beskriver det som en krigszon

På andra håll på gatan är det mer oroligt.

– Jag har blivit ledsen varje gång jag läst om sprängningar och andra som råkat ut för det, och nu har det hänt här. Det är hemskt, säger en granne som bor mitt emot den port där explosionen skedde.

Grannen har glassplitter i hela sovrummet från krossade fönster och ser förödelsen på porten mitt emot.

– Porten är helt demolerad. Innan kunde man se in till trappen, men nu är det bara rivningsrester. Det är fruktansvärt, är ju rena krigszonen.