Forskarlarm om tjuvjakten i skärgården – 2 000 sälar saknas

Sälforskarna fick en smärre chock när de åkte ut till skyddsområdena i ytterskärgården för att se effekterna av tjuvjakten. – Här fattas ungefär 2 000 sälar, säger Sten Söderlund, naturbevakare på Länsstyrelsen Stockholm.

  • Publicerad 19:30, 23 jun 2020

Sälar på Svenska högarna, längst ut i Stockholms skärgård. Foto: Länsstyrelsen Stockholm.

Säljakt är åter tillåten i Östersjön sedan april i år. Naturvårdsverket beslutade att tillåta licensjakt på 2 000 sälar i Östersjön under 2020, men inte i skyddade områden. Tidigare har endast skyddsjakt på säl varit tillåten, till exempel för att hindra skador på fiskeredskap.

Besökt området

Den 1 juni togs ett jaktföretag på bar gärning när de körde in i skyddat område och lät sina betalande kunder skjuta säl där. Kustbevakningen ingrep.

Nu har sälforskare besökt området för att se vad tjuvjakten haft för effekt.

Olle Karlsson, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet och Torsten Mörner, tidigare statsveterinär i ett sälskyddsområde i ytterskärgården. Foto: Simon Stanford/Deep Sea Reporter

– När vi inventerar de här områdena flyger vi över dem med helikopter. Det brukar vara sälar precis överallt. Man ser knappt klippan. I dag är det tomt, säger Olle Karlsson, sälforskare på Naturhistoriska riksmuseet till magasinet Deep sea reporter, som bevakar havsfrågor.

Fattas 2 000 sälar

– Här fattas ungefär 2 000 sälar. Det beror på störningarna och jakten, säger Sten Söderlund, naturbevakare på Länsstyrelsen Stockholm till magasinet.

Forskarna befarar nu att sälarna flyttat längre in i skärgården.

Sälarna flyttar inåt

– Det här ska vara en fristad. Om man har jagat här är det ett jaktbrott. Sälarna flyttar säkert till andra områden och där inne orsakar de mer skada. Här ute kan de ju vara, säger Torsten Mörner, tidigare statsveterinär till magasinet.

– Det som jakten här leder till är att vi kommer få mer sälar längre in i skärgården och där vill vi inte ha dem, säger Olle Karlsson, sälforskare.

Se hela Deep sea reporters inslag här.