Problem. Rulltrapporna vid Rinkeby station har varit trasiga i omgångar sedan ett och ett halvt år tillbaka. Foto: Anna Wettergård/Sacharias Källdén

Försenad lagning av rulltrappa i Rinkeby

Den avstängda rulltrappan vid Rinkeby station kommer att stå stilla i åtminstone tre månader till. På grund av coronapandemin försenas leveransen av reservdelar.

  • Publicerad 12:03, 25 jun 2020

Följetongen med trasiga rulltrappor vid Rinkeby tunnelbanestation fortsätter. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har max två av tre rulltrappor varit i bruk samtidigt, på grund av diverse fel och brister.

I fjol rapporterade vi om en av rulltrapporna, som var avstängd till och från i flera månader. Den lagades till slut med delar från en rulltrappa vid Husby station.

– Den hade identiska växlar med en av rulltrapporna i Husby, så vi hämtade en därifrån och lät den stå stilla istället, eftersom de har fler uppgångar och fler rulltrappor där, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson på SL.

Rulltrappan i Rinkeby står fortfarande stilla

Försenad av coronan

Det här gången har lösningen dock inte varit lika lätt. Här om veckan gick SL ut och sa att den rulltrappa som nu är trasig behöver nya delar som tillverkas i Kina, och att leveransen av dessa försenats.

– Många rulltrappor är platsbyggda och anpassade för just sina stationer. Därför är det också svårt när något går sönder, eftersom man måste specialbeställa reservdelar som nytillverkas. Det tar ett tag att ordna, säger Aleksander Krajisnik, och fortsätter:

– Det har varit stora leveransproblem via flyg eftersom det pågår en pandemi, där frakten av sjukvårdsmaterial självklart måste prioriteras. I mitten av juni beställde vi därför tågleverans istället, vilket tar ett tag. Det dröjer nog minst tre månader tills allt rullar som det ska igen.

SL: Rinkeby inte extra drabbat

Rinkebyborna har börjar tröttna rejält på problemen.

– Hade det här varit på en station i innerstan hade det aldrig hänt, säger en boende i området.

Något Aleksander Krajisnik inte håller med om.

– Vi har fått den frågan flera gånger, men det stämmer inte att det skulle vara så. Det finns ingen statistik på att Rinkeby är extra drabbat av problem och att vi skulle sköta det långsammare där. Vi har över 500 rulltrappor och några står still varje dag.

Rulltrapporna i Rinkeby

✓ I Rinkeby finns det tre rulltrappor. En av dem kan köras både uppåt och neråt, en kan bara köras neråt och den tredje kan bara köras uppåt.

✓ Medelåldern på rulltrapporna i tunnelbanan är 20 år, men de äldsta rulltrapporna i drift är från 1960-talet. Rulltrapporna i Rinkeby är från 2007.

Källa: SL.se

Visa merVisa mindre