Nockebynanans tåg måste flytta från depån i Alvik. Annars kan SL tvingas betala dyrt. Foto: Mostphotos

Försenad flytt från depån i Alvik kan kosta SL 200 miljoner

220 miljoner kronor. Så mycket kan SL tvingas betala till Stockholms stad. Genom att inte flytta Nockebybanans tåg från depån i Alvik i tid så försenar de stadens arbete med att bygga bostäder ovanpå depån.

  • Publicerad 05:43, 6 sep 2019

I Alvik möts tunnelbana, tvärbana, bussar och Nockebybanan. Här finns även depån för tvärbanan och Nockebybanans tåg samt spårvägsmuseets fordon. Ovanpå depån vill Stockholm stad bygga nya bostäder och kontor, allt enligt överenskommelse med SL.

Enligt avtalet från 2009 ska SL ha flyttat från depån senast den sista december 2021, annars måste SL betala tillbaka 220 miljoner kronor till Stockholms stad – pengar som de fick av staden för att genomföra flytten.

Flytt av Nockebybanans tåg inte möjlig i tid

Enligt en utredning som Trafikförvaltningen har gjort kommer flytten inte att vara möjlig i tid, vilket gör att parterna nu måste hitta nya lösningar för att undvika en mångmiljonsmäll. Enligt ett förslag skulle tågen kunna flytta till Ulvsundadepån, dock inte före 2021.

Depåområdet är en del av ett större pussel som handlar om ombyggnation av både tunnelbana, bussar och tvärbana i Alvik. Enligt utredningen från Trafikförvaltningen kan stadens ökade bostadsbebyggelse ge upphov till ytterligare konflikt med SL om kollektivtrafiken.