Optimist. Peter Strömmer är kyrkoherde i Färingsö församling. Han ser ett stort kyrkligt engagemang på Mälaröarna. Här är han i Sånga kyrka på Färingsö Foto: Joakim Jonsson

Församlingarna på öarna hoppfulla inför kyrkovalet

En mandatperiod färgad av pandemin syns även i årets kyrkoval, och i Ekerö pastorat hoppas man på ett stort valdeltagande. "Generellt har vi legat högt i valdeltagandet, säger Susanna Enström", kanslichef för Ekerö pastorat.

  • Publicerad 15:21, 10 sep 2021

Digitala möten kan ha gjort att vi nått en annan målgrupp

Förtidsröstningen är igång sedan i måndags och söndagen den 19 september är det dags för årets kyrkoval till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

På Mälaröarna finns två kyrkofullmäktige. Dels för Ekerö pastorat där församlingarna Ekerö, Adelsö-Munsö och Lovö ingår. Dessutom finns Färingsö församling med eget val.

– Vid valet 2017 hade vi 25,28 procents röstdeltagande. Det är högt. Jag tror att det kan bero på att vi har engagerade förtroendevalda, säger Susanna Enström.

Mer digitalt

Målet är att nå ett högre valdeltagande i år, och hon tror att pandemin har gjort att kyrkan till viss del har nått en ny publik.

– Vi har fått styra om verksamheten mer digitalt. Kyrkans verksamhet bygger mycket på fysiska möten, men samtidigt tror jag att digitala möten kan ha gjort att vi nått en annan målgrupp, säger hon.

För att få fler att kunna lägga sin röst i förtid och även undvika trängsel på valdagen har pastoratet tagit höjd för att fler kan behöva hämta paket för brev- och budröstning.

För den som vill går det att förtidsrösta i Ekebyhovskyrkan, Röda korsets lokal på Lovön, på Ekerö centrums bibliotek och i Stenhamra församlingshem, med olika öppettider.

Över rikssnittet

På andra sidan Långtarmen är Färingsö församlings kyrkoherde Peter Strömmer hoppfull inför valet.

– Vi hade strax över 20 procents valdeltagande förra valet, det är strax över rikssnittet. Vi är en ganska traditionell församling, säger han.

Han lyfter vikten av att rösta som medlem i Svenska kyrkan.

– Det är medlemmarna som styr och de som blir valda väljer inriktningen på verksamheten. Det kan exempelvis handla om det ska satsas mer på barn och ungdomar, diakoni eller musik.

Intensivt. Susanna Enström är kanslist på Ekerö pastorat och har haft mycket att göra inför kyrkovalet. I måndags började förtidsröstningen. Foto: Privat

Valbara nomineringsgrupper

Ekerö pastorat

Arbetarpartiet Socialdemokraterna

Frimodig kyrka

Kyrkans bästa i Stockholms stift

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK)

Sverigedemokraterna

Färingsö församling:

Kyrkans väl

Arbetarpartiet Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Källa: Ekerö pastorat och Färingsö församling.

Visa merVisa mindre

Engagemang. I Ekerö pastorat ingår flera församlingar. De brukar ha större valdeltagande än rikssnittet. Ekerö kyrka är en av kyrkorna i pastoratet. Foto: Kenneth Bengtsson

Färre Mälaröbor röstade i kyrkovalet

Nyheter Nya nomineringsgrupper tar plats Sverigedemokraterna tog sig in i kyrkofullmäktige både i Ekerö pastorat och Färingsö församling. Men efter årets kyrkoval konstaterades det även att färre valde att rösta. Nu ska valdeltagandet...måndag 20/9 11:50

Fältassistenter ökar närvaron i Ekebyhov

Nyheter Polisen efterlyser fler vuxna utomhus Stökiga ungdomar röker gräs och förstör i Ekebyhovsdalen. Den senaste tiden har det uppmärksammats att kommunen är i behov av fler nattvandrare. Återigen undrar nu polisen: Var är alla vuxna?fredag 17/9 15:21

En timme på folktomma Kungshatt

Nyheter Snårig hattjakt på ön som har få bofasta I värmande solsken och snårig terräng gav sig Mitt i:s reporter och fotograf ut på upptäcktsfärd på Kungshatt. Vi möttes av magisk utsikt och väl tilltagen social distansering.fredag 17/9 14:25