Förtidsröstningen är igång sedan i måndags och söndagen den 19 september är det dags för årets kyrkoval till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

På Mälaröarna finns två kyrkofullmäktige. Dels för Ekerö pastorat där församlingarna Ekerö, Adelsö-Munsö och Lovö ingår. Dessutom finns Färingsö församling med eget val.

– Vid valet 2017 hade vi 25,28 procents röstdeltagande. Det är högt. Jag tror att det kan bero på att vi har engagerade förtroendevalda, säger Susanna Enström.

Mer digitalt

Målet är att nå ett högre valdeltagande i år, och hon tror att pandemin har gjort att kyrkan till viss del har nått en ny publik.

– Vi har fått styra om verksamheten mer digitalt. Kyrkans verksamhet bygger mycket på fysiska möten, men samtidigt tror jag att digitala möten kan ha gjort att vi nått en annan målgrupp, säger hon.

För att få fler att kunna lägga sin röst i förtid och även undvika trängsel på valdagen har pastoratet tagit höjd för att fler kan behöva hämta paket för brev- och budröstning.

För den som vill går det att förtidsrösta i Ekebyhovskyrkan, Röda korsets lokal på Lovön, på Ekerö centrums bibliotek och i Stenhamra församlingshem, med olika öppettider.

Över rikssnittet

På andra sidan Långtarmen är Färingsö församlings kyrkoherde Peter Strömmer hoppfull inför valet.

– Vi hade strax över 20 procents valdeltagande förra valet, det är strax över rikssnittet. Vi är en ganska traditionell församling, säger han.

Han lyfter vikten av att rösta som medlem i Svenska kyrkan.

– Det är medlemmarna som styr och de som blir valda väljer inriktningen på verksamheten. Det kan exempelvis handla om det ska satsas mer på barn och ungdomar, diakoni eller musik.