Som Mitt i berättat har både Västbergaskolan ledning och föräldrar kritiserat försäljningsplanerna, sedan de blev kända sommaren 2021. Verksamheten fortsätter som vanligt men det finns en oro för hyreshöjningar och en kritik mot att staden säljer ut samhällsviktiga byggnader.

Det grönblå styret motiverar försäljningen med att skolfastighetsbolaget Sisabs kärnuppdrag är att bygga och förvalta kommunala förskolor och skolor, men inte privata.

Behöver investera i nya skolor

Ytterligare sex fastigheter med privat skol- eller förskoleverksamhet säljs – Västerholmsskolan och Österholmsskolan i Skärholmens stadsdel, Hässelby gymnasium, Riksbyskolan i Bromma, Årstagården och Torpstugans förskola i Spånga.

En ekonomiskt klok affär som minskar skuldnivån både hos Sisab och hos staden som helhet, menar de grönblå. Dessutom lyfter man fram att affären möjliggör nybyggen och fler investeringar i kommunala verksamheter genom de pengar försäljningarna ger.

– Vi kommer inte alltid ha den låga räntan vi har nu, utan det kommer bli ökade räntekostnader. Vi kommer att behöva investera i nya skolor och underhåll i även i de här fastigheterna. Slipper vi det kan vi istället satsa på kommunala skolor, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd, till SVT.

Oppostionen kritisk

Men oppositionen är kritisk. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tycker att det är oansvarigt att sälja ut skolfastigheter eftersom staden förlorar rådighet över dem.

– Utförsäljningarna måste upphöra. Vi vet att fler skolor och förskolor kommer att behöva byggas i Stockholm. Att i det läget göra sig av med viktig infrastruktur som behövs för att tillgodose det framtida behovet är både kortsiktigt och dyrt för stockholmarna, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i en presskommentar.

Eftersom fastigheterna behöver renoveras kritiserar V och S också att de grönblå inte krävt garantier från den nya ägaren om att renoveringar blir av. De varnar också för höjda hyror för skolorna i framtiden – något de menar kan gå ut över undervisningen.

Krävde riskanalys

Försäljningarna var uppe i kommunfullmäktige redan i februari, men återremitterades till stadsledningskontoret på begäran av oppositionen. Kravet var en risk- och konsekvensanalys bland annat av hur förlorade hyresintäkter påverkar Sisabs ekonomi på sikt.

Stadsledningskontorets svar är att fördelarna överväger, bland annat eftersom Sisab slipper kommande kostnader för drift, skötsel och underhåll. Sisab slipper också de evakueringskostnader som uppstår vid större renoveringar av lokaler.

Samma villkor i tio år

De skolor och förskolor som berörs erbjuds att hyra lokalerna till samma villkor i tio år framåt. Besittningsskyddet innebär också att de inte kan sägas upp utan att erbjudas andra lokaler eller skadestånd.

Sisab säljer fastigheterna för knappt 1,2 miljarder kronor. Köpare är Samhäll 71 AB, dotterbolag till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB).