Försäljningen av Hallonbergen C skjuts upp

Styret hade hoppats på godkänd försäljning av Hallonbergen centrum under måndagens kommunfullmäktige. Köpare är fastighetsbolaget Balder som kommer att betala dryga 1,6 miljarder för centrumet och mark att bygga bostäder på. (V) och (S) argumenterade dock för att ärendet skulle återremitteras för att se om man inte kan få mer betalt för centrumlådan som de nu tycker reas ut alldeles för billigt. Försäljningen skjuts nu upp till nästa fullmäktigemöte 18 december.

  • Publicerad 09:19, 28 nov 2017

Fastighetsbolaget Balder är de tänkta köparna av Hallonbergen centrum. Här planerar de bland annat 800 bostäder, ett hotell med 200 rum och en saluhall.

Prislappen landade på 840 miljoner för själva centrumlådan och 800 miljoner för marken runt om kring där man tänker bygga bostäder.

Vi tycker att allt är bra och behövs. Det har inte hänt något i Hallonbergen centrum sen 70-talet och det finns ett stort intresse av att utveckla centrumet, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Utöver köpesumman planerar Balder en investering i centrumet på dryga 4,5 miljarder.

Då är vi uppe i närmare 6,1 miljarder vilket kan jämföras med kostnaden för att gräva ner järnvägen i centrum. Så det är en väldigt stor investering på det sättet, säger Mikael T Eriksson.

”centrum reas ut”

Det ursprungliga acceptpriset för centrumlådan, som sattes 2016, låg dock på 920 miljoner och har sänkts bland annat då rivningen av äldreboendet blev dyrare än förväntat.

Att man sänker priset med 80 miljoner ser (V) och (S) som att man rear ut centrumet.

Man har så bråttom så att man inte får betalt vad centrumet är värt, det här har inget med affärsmannaskap att göra utan är ren och skär ideologi, säger Peter Schilling (S).

Man har så bråttom så att man inte får betalt vad centrumet är värt.

Peter Schilling (S)

Jesper Wiklund (V) ställer sig skeptisk till hela försäljningen.

Vi ser en risk för högre lokalhyror och tycker inte att man respekterar medborgardialogen i och med att man nu ritat in byggnader på grönområden som medborgarna vill bevara, säger han.

Under måndagens kommunfullmäktigemöte där det var täkt att man skulle klubba igenom försäljningen opponerade sig därför (V) och (S).

Ärendet kommer nu att gå på återremiss. (S) och (V) vill se om man kan få mer betalat för centrumet, men Mikael T Eriksson menar att ingen mer utredning kommer att göras och att köpet kommer att klubbas igenom på nästa kommunfullmäktigemöte 18 december.

Affären avslutas sedan den 8 mars när Balder får ta över nycklarna till centrumet.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar politiker i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte har...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15