
Johanna Nilsson är Solnabo och tittar gärna in hos Stockholms stadsmission i centrum. Hon köper nästan alla sina kläder second hand. Foto: Hanna Lilja
Fakta
Försäljning av second hand ökar stort i Stockholm
Allt fler stockholmare handlar second hand. Glädjande, tycker debattören Johanna Nilsson, som fått nog av klädindustrins stora utsläpp. Här ger hon tips till den som vill ha en hållbar garderob.
- Nyheter
- Publicerad 05:00, 22 jan 2020
2019 var ett bra år för de stora second hand-aktörerna i Stockholms län. Försäljningen av både skor och kläder ökade, rapporterar bland andra Stockholms stadsmission, Röda Korset, Myrorna, Beyond Retro och Blocket.
En förklaring är att nya kundgrupper hittat till second hand-butikerna – både till de billigare och till dem som nischat sig med märkeskläder.
Bra, tycker Johanna Nilsson, opinionsbildare, föreläsare och författare.
– Världen behöver inte mer prylar. Det är i princip alltid bättre att använda det som redan finns. Och det behöver inte vara tråkigt. Många som börjar handla second hand upptäcker hur kreativa de blir, och hur de kan uttrycka sig själva genom sina plagg, säger hon.
Har bloggen Slowfashion
Johanna Nilsson är kvinnan bakom bloggen Slowfashion och medförfattare till böcker som “Gör skillnad! Från klimatångest till handlingskraft“ och ”Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode”. Här ger hon sina bästa tips till den som vill ha en hållbar garderob, skonsam för miljön och klimatet.
*Minimera mängden nyinköp. Viktigt, eftersom den största miljö- och klimatpåverkan sker vid tillverkningen.
*Förläng livslängden på dina plagg. Vårda dem väl och laga dem när de går sönder – sy själv eller gå till en skräddare. Tvätta inte i onödan, eftersom det sliter på plagget. Vädra plaggen oftare i stället.
*Köp kläder som är välgjorda. Om du måste köpa nytt: Leta efter märken och butiker som fokuserar på att producera rättvist och hållbart.
*Dela dina kläder med andra – det vill säga köp second hand, hyr, låna och byt med varandra. Att hyra och låna är perfekt om man bara ska använda ett plagg en eller ett par gånger. Starta bytesgrupper med vänner och bekanta.
*Remake. Uppdatera plaggen i garderoben eller det du hittar på second hand genom att klippa av, ändra och sy om.
”Det är lätt att känna att det inte spelar någon roll vad lilla jag gör. Men vi har alla makten över vår egen garderob och det ska inte underskattas. Företagen finns ju tack vare att vi kunder köper deras varor och många individer blir tillsammans en opinion, säger hon”, säger Johanna Nilsson, som bor i Solna och ofta letar fynd hos Stockholms stadsmission i Solna centrum. Foto: Hanna Lilja
Fakta
Tonvis hela kläder slängs
Bakom Johanna Nilssons engagemang finns hårda fakta. Genomsnittssvensken köper 14 kilo kläder per år. Det är 30 procent mer än 2002 – och då är den starkt ökade näthandeln inte inräknad. Tonvis med kläder slängs också i Sverige varje år – 7,5 kilo per person. Ungefär hälften är hela plagg.
– Överkonsumtionen beror på att kläder blivit mycket billigare och på att modet skiftar snabbare. De flesta inser att det är ett enormt problem, även klädkedjorna. Jag vill driva på en snabbare förändring. Färre nya kläder måste produceras och de som produceras måste vi använda längre, säger hon.
Normer kan ändras
Och även om second hand-handeln ökar köper de allra flesta fortfarande bara nya kläder, konstaterar hon.
– Enligt en undersökning som Naturvårdsverket gjort kan 62 procent av svenskarna inte tänka sig att handla second hand. Många motiverar det med att det känns obehagligt att bära andras använda plagg. Samtidigt sover vi gärna i begagnade lakan på hotell och när vi går på restaurang stoppar vi bestick i munnen som andra använt. Så att man inte kan använda begagnade kläder är en norm som går att ändra på.
Johanna Nilsson har varit intresserad av både kläder och hållbarhet ända sedan tonåren. Hon förenar sina intressen i sin kamp för att klädindustrin ska ta större ansvar för miljö, klimat och arbetsförhållanden. Foto: Hanna Lilja