Katthanen Loke smet från veterinärkliniken – hittades skadad i närheten tre veckor senare. Foto: Läsarbild Googlemaps/Privat

Förrymd katt hittad bunden

Katten Loke rymde från veterinärkliniken. Tre veckor senare ska hankatten ha hittats svårt skadad – med benen bakbundna. – Benen var brutna och det var fullt med fluglarver för det var stora sår, berättar Helena Jonsson, som sitter i styrelsen för Akutgruppen, som hjälper utsatta katter.

  • Publicerad 10:50, 6 jul 2018

Många kattvänner över hela Sverige har genom sociala medier berörts och engagerat sig i katten Lokes öde.

Helena Jonsson berättar att hon och andra volontärer i den ideella föreningen Akutgruppen satte upp lappar över hela Järfälla och började söka så snart de fick reda på att katthanen hade rymt från veterinärkliniken på XL-Zoo i Barkarbystaden.

– Vi har varit och sökt varje natt. Vi har suttit med fällor och ställt ut mat, förklarar Helena Jonsson.

Lappar över hela Järfälla

Två gånger fick de syn på honom, men då hade de ingen håv att fånga med.

– Vi försökte få tag på katten, men den skuttade iväg. Då visste jag inte att benen var bakbundna.

”Då visste jag inte att benen var bakbundna”

Tre veckor efter rymningen ringde en man, som jobbar i Barkarby, Akutgruppen och berättade att han hade sett en skadad röd katt.

”Fullt med fluglarver”

De lyckades fånga in Loke i skogsdungen nära kliniken, men tvingades att avliva honom på Bagarmossens Djursjukhus.

– Benen var brutna och det var fullt med fluglarver för det var stora sår, säger Helena Jonsson.

– Katten var i så dåligt skick att de hade varit tvungna att amputera benen.

Helena Jonsson riktar hård kritik mot veterinären på XL-Zoo i Barkarbystaden. För det första för att katten har kunnat rymma från kliniken, men också att det först efteråt ska ha framkommit att katten var bunden i benen när den försvann.

– Veterinären sa att hon bundit för att kastrera den. Men hon sa inget innan om att repet satt kvar, hävdar Helena Jonsson.

Fler katter kan ha smitit

Föreningen Akutgruppen har fått uppgifter om fler klagomål, bland annat att även andra katter tidigare rymt därifrån eftersom dörrar ska ha stått öppna.

– Jag har anmält till länsstyrelsen och vi ska skriva ihop till Veterinära ansvarsnämnden. Vi har också ringt till polisen, förklarar Helena Jonsson.

”Det har inte hänt att han var bunden”

Veterinären nekar till anklagelserna

När Lokaltidningen Mitt i Järfälla ringer upp den utpekade veterinären på XL-Zoo i Barkarbystaden nekar hon till att ha bundit katten (läs mer här).

– Han rymde. Men det har inte hänt att han var bunden. Han skulle då inte kunnat springa så fort från kliniken ut genom butiken och ut i skogen, säger veterinären.

Fakta

Föreningen Akutgruppen – hjälper katter i nöd

Den ideella föreningen Akutgruppen hjälper hemlösa och på andra sätt utsatta katter i främst Stockholmsområdet. Föreningen driver inget katthem utan placerar ut katter i jourhem i väntan på adoption.

Akutgruppen går också ut med att de är en så kallad ”No kill”-förening, som inte avlivar upphittade katter som är friska eller behandlingsbara. Föreningen är medlem i Svenska kattskyddsförbundet (SVEKATT).

Källa: Akutgruppen.com
Visa merVisa mindre