ARG. Forna badmästaren Imre Nagy rasar mot att staden avfärdar det billigare kostnadsförslaget för att renovera Liljeholmsbadet. Foto: Andreas Enbuske/Sacharias Källdén

Förre badmästaren: ”Så kan vi rädda Liljeholmsbadet”

En renovering av Liljeholmsbadet skulle bara bli hälften så dyr som staden påstått. Det menar Liljeholmsbadets Vänner, efter att Pampas Marinentreprenad utvärderat kostnaderna.

  • Publicerad 07:30, 18 aug 2017

Stockholm stad beslutade i maj att Liljeholmsbadet ska säljas. Detta eftersom kostnaderna för att täcka badets renoveringsbehov uppskattades till 100-150 miljoner kronor –  en summa staden inte var beredd att betala.

Men den förre badmästaren Imre Nagy menar att fastighetskontoret fabulerat ihop siffrorna. Föreningen Liljeholmsbadets Vänner har nämligen låtit Pampas Marinentreprenad utvärdera renoveringbehovet. Kostnadsförslaget har då landat på 50 miljoner, alltså hälften så mycket som staden hävdat.

– Vi skulle alltså kunna renovera och fortsätta med den fina verksamhet som varit här sedan 1930 till ett mycket billigare pris än vad staden sagt, säger Imre Nagy.

LÄS ÄVEN: De vill göra om Liljeholmsbadet till flytande klubbhus

Avvisar utvärderingen

Men Jan Valeskog (S), ordförande i fastighetsnämnden, avvisar den alternativa offerten.

– De har inte tagit med personalutrymmen, brandskydd och transporter exempelvis. Enligt våra experter handlar det om 150 miljoner kronor, och det har inte bedömts som skäligt att lägga på en 16 meters-bassäng. Man får väldigt många nya 50 meters-bassänger för den kostnaden.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: Uteslutet att rädda Liljeholmsbadet

”Rena dumheter” enligt Stefan Lundström, ordförande i Liljeholmsbadets Vänner.

–  Våra personalutrymmen topprenoverades ett år innan badet stängde, och brandskydd behöver inte göras om. Man hittar på skäl för att bli av med oss. Att bassängen är just liten och grund är optimalt för rörelsehindrade och äldre, det finns inget liknande för den målgruppen, säger han.

Framtiden oviss

Vem som kommer ta över badet och vilken typ av verksamhet det kommer att bli är ännu oklart. En möjlig efterträdare är Örnsbergs Kanotsällskap, som uttryckt intresse för att göra om badet till kanothus.