Sankt Görans sjukhus byggs ut och moderniseras. Snart öppnar en ny igång till akutmottagningen. Foto: Arkivfoto

Förra akutentrén stängdes – snart öppnar Sankt Görans nya

Snart öppnar Sankt Görans sjukhus sin nya entré till akutmottagningen. Våren 2018 stängde den gamla ingången och patienterna har behövt ta sig genom huvudentrén, via trappor eller hiss, för att nå akuten. – Det kommer bli mycket bättre för patienter framöver, säger kommunikatören Sol-Britt Eriksson.

  • Publicerad 12:30, 15 jan 2020

Från 27 januari kommer det bli enklare för patienter som tar sig till Sankt Görans sjukhus akutmottagning.

Den gamla akutentrén stängdes våren 2018 då en utbyggnad av sjukhuset påbörjades. Två nya vårdbyggnader byggs och den nya akutentrén ligger i bottenplan på en av byggnaderna.

– Nu är den nya akutmottagnings entrén klar att ta emot patienter, säger Sol-Britt Eriksson, kommunikatör på Locum AB, som är en del av Region Stockholm och driver och förvaltar sjukhus i länet.

Akutpatienter har gått via huvudentrén

Patienter som behövt akut sjukvård har i väntan på den nya akutentrén behövt ta sig via huvudentrén och igenom stora delen av sjukhuset, via trappor och hissar, för att nå akuten.

Enligt Sol-Britt Eriksson har det fungerat bra, men det är inte en permanent lösning.

– Med den nya entrén så kommer patienterna in direkt på akuten. Det är mycket bättre för patienter, säger hon.

Den nya akutentrén ligger på Sankt Göransgatan 139, i nära anslutning till tunnelbanan och bussar.

Byggstök och halka – tufft för S:t Görans besökare

Fler parkeringsplatser väntas till våren

Utanför kommer det även att byggas fler parkeringsplatser, men de blir inte färdiga förrän under våren. Sol-Britt Eriksson berättar att parkeringsplatserna som finns i dag har minimerats på grund av byggarbetet vid sjukhuset vilket gjort att det varit rätt trångt utanför huvudentrén.

– När den gamla akutentrén varit stängd har alla hänvisats till huvudentréns parkering. Det har varit trångt för bilarna. Men nu får de som ska till akuten en egen nedfart, både för taxi, ambulans och gående, säger hon.

Byggarbetet fortsätter i minst ett år till

Den nya och större akuten invigdes våren 2016 och nu får alltså avdelningen även en ny ingång. Samtidigt fortsätter arbetet med att bygga de två stora vårdbyggnaderna. Husen står på plats men ska färdigställas invändigt och det väntas ta minst ett år till.

I den byggnaden som akutentrén ligger i kommer det framöver att finnas en förlossningsavdelning och ett BB. Sjukhuset väntas kunna ta emot upp till 4 000 förlossningar per år. Den andra byggnaden står på en annan del av sjukhusområdet. Där byggs det vårdrum för bland annat intensivvård.