Foto: Christian Lärk

Förpackningsfri butik har öppnat i Bagarmossen

Ingrid Daal öppnade sin förpackningsfria butik Hushållet på Lagaplan i går, fredag. – Det känns superkul att öppna i just Bagis, säger hon. Samtidigt är hon lite orolig över hur coronaviruset ska påverka.

  • Publicerad 05:09, 21 mar 2020

I går öppnade Hushållet upp sina dörrar för första gången i Bagarmossens centrum. Hushållet är Stockholms enda helt förpackningsfria butik och ägaren Ingrid Daal har under flera veckor jobbat för att kunna öppna den 20 mars.

– Det känns jätteroligt att äntligen få öppna. Det har varit många långa dagar, mycket letande efter leverantörer och allt sånt, säger hon.

Förpackningsfri butik öppnar i Bagis

Första kunden att titta in var Bagisbon Felice Branzell. Hon berättar att hon länge väntat på en sådan här butik i närområdet.

– Innan fanns det ett annat ställe på Söder med varor på lösvikt. När jag hörde talas om att det skulle öppna här tänkte jag ”nej, det är inte sant, det öppnar i bagis”. Det känns jättebra, hit kommer jag gå och handla, säger hon.

Butikens allra första kund Felice Branzell berättar att hon började handla på det här sättet redan 2016.

Lite orolig över hur coronaviruset ska påverka

Ingrid Daal såg inte coronaviruset som ett hinder för att öppna butiken, men är hon lite orolig över hur det ska påverka ekonomiskt. Hon är förberedd med handsprit i butiken.

– Om man inte riktigt vet vad förpackningsfritt innebär så kan det låta lite ohygieniskt, men jag har hyllsystem där alla varor ligger förslutna och man öppnar med en liten spak. Då hälls det man ska ha ut och ingen kommer i kontakt med varorna, säger hon.

Utöver skafferivaror säljs här även till exempel ekologiska tvålar.

– Kanske tar folk på tvålarna, det vet man aldrig. Men jag tänker att om man smörjer in händerna med handsprit när man kommer in så ska det inte vara någon fara, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas på ett litet jämt flöde av människor. Jag har inte marknadsfört butiken så mycket med tanke på corona, jag vill ju inte ha någon folksamling inne i lokalen. Men det känns superkul nu att ha öppna i just Bagis, säger Ingrid Daal.

Direkt när butiken öppnade på fredag förmiddag så strömmade kunder in.