Förorenade Farstaviken kan få badförbud

I flera år har förorenat vatten släppts ut i Farstaviken. Nu kan vattnet officiellt bli belagt med badförbud. – Jag skulle inte bada i Farstaviken även om jag bodde i närheten, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 08:52, 5 mar 2018

Vattnet i Farstaviken klassas som ett av Stockholms mest förorenade. Trots det har Villeroy & Boch i flera år släppt ut lakvatten med tungmetaller från Ektippen rakt ut i viken.

Läsare som har badat i viken har reagerat och nu svarar politikerna på hur se ser på att stoppa utsläppen. Värmdös högst ansvariga politiker, Deshira Flankör (M), säger att det ännu inte är klarlagt varifrån vattnet kommer.

Deshira Flankör.

– Det är inte på något sätt bra. Men idag vet vi inte om det bara är den gamla deponin lakvattnet kommer ifrån. Det finns indikationer på att naturliga metaller i berggrunden också är en del av problemet, säger hon. 

Flera läsare undrar varför detta har fått pågå – vad säger du om det?

– Som ny i min position kommer jag att verka för att hitta en långsiktig lösning. Härnäst är det viktigt att få en helhetsbild om orsaken för att sedan avgöra åtgärderna, säger hon. 

Många känner sig oroliga för att bada och spendera tid på Farstavikens vatten – vad vill du säga till dem? 

– Utifrån rådande situation är det förmodligen bäst att inte bada där. Det finns planer på att sätta upp skyltar om att avråda från att bada i Farstaviken, säger Deshira Flankör. 

Skulle du själv bada där?

– Min närmaste vik är Värmdövik. Men jag skulle inte bada i Farstaviken även om jag bodde i närheten.

Jag skulle inte bada i Farstaviken även om jag bodde i närheten

Här rinner vatten ut i ett dike ett 50- tal meter från Farstaviken.

Även Värmdös oppositionspartier vill stoppa utsläppen från Villeroy & Boch.

– Vi vill genast reglera utsläppen av föroreningar, säger Hanna Thorell, lokalt språkrör för Miljöpartiet.

Det är ovärdigt en skärgårdskommun att inte ta större ansvar för kvaliteten i våra vattendrag

Enligt Mikael Lindström (S), oppositionsråd är saken komplicerad eftersom att det ännu inte är helt klarlagt om det är från deponin utsläppen kommer. Men partiet kommer att verka för att Ekbackstippen renas tidigare än 2019.

– Det är ovärdigt en skärgårdskommun som Värmdö att inte ta större ansvar för kvaliteten i våra vattendrag, säger Mikael Lindström.