Förödelsen: ”Hela rubbet är borta”

Bilderna inifrån huset på Jakobsbergsgatan visar förödelsen från storbranden. På gatan ligger flera butiker och tandläkarmottagningar som nu fått se skadorna i sina lokaler. – Vi har blivit av med vår praktik, hela rubbet är borta, säger en tandläkare.

  • Publicerad 12:44, 8 nov 2017

Branden i Bibliotekstan härjade i nästan ett dygn. Räddningstjänsten avslutade insatsen klockan 11 på onsdagen, men delar av Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan är runt husfasaden fortfarande avspärrade. Det är nu fastighetsägaren – Hufvudstaden som ansvarar för byggnaden.

Mitt i kan nu visa några av de skador som åsamkat byggnaden och de närliggande fastigheterna.

Bilder inifrån branden i Bibliotekstan. Fotograf: Erik Öhrner, tandläkare.

Adressen Jakobsbergsgatan 8 ligger intill byggnaden där branden startade och hit spred sig elden till de övre våningarna.

Här har bland andra smyckes- och klädkedjan Edblads både kontor och butik, men även flera tandläkarpraktiker huserar i byggnaden.

– Det har bara brunnit längst upp, men alla lokaler är vatten och rökskadade, säger Erik Öhrner som har sin tandläkarpraktik på andra våningen och klarat sig relativt bra.

– Det har inte brunnit i vår lokal och all utrustning verkar ha klarat sig bra. Det är svårt att säga hur mycket skada allt vatten har orsakat, men alla dörrar är uppbrutna av brandmännen och det är väldigt blött. Det kommer krävas omfattande renovering som tar lång tid.

Hur går det för den fortsatta verksamheten?

– Ja, det gäller ju att hitta ersättningslokaler. Det är ju 20 tandläkare bara i den här byggnaden, så det vill till att hitta någon kollega att hyra in sig hos, säger Erik Öhrner.

”Hela rubbet borta”

På andra håll är skadorna mer omfattande.

– Vi har blivit av med vår praktik, hela rubbet är borta, säger Karin Olebratt som även hon driver en tandläkarpraktik i fastigheten.

I butiken Edblads lokaler är skadeläget än så länge oklart.

– Kontorsdelen är rökskadat. Vad gäller butiken så ligger det ett tunt lager sot överallt. Men det ser ändå bättre ut än vad vi trodde. En saneringsfirma ska nu gå igenom skadorna och sen får vi se om varorna ska slängas eller inte. Men jag är övertygad om att de inte kommer gå att sälja något för ordinarie pris, säger butikschefen Cattis Tärnström.

Andra har klarat sig

Mitt i har varit i kontakt med fler butiker på adresserna som var evakuerade i går. Vissa verkar ha klarat sig undan branden, till exempel är J.Lindebergs och Ralph Laurens butiker på Biblioteksgatan under onsdagen öppna som vanligt och har inga skador på varken sina lokaler eller varor.

Men klädbutiken & Other stories meddelar via mail att deras butik på Biblioteksgatan 11 håller stängt tills dess att eventuella skador utretts.

Räddningstjänsten har fortfarande inga uppgifter om hur branden startade.