Häromveckan fick hundägarna i Upplands Väsby en glad nyhet: En ny hundrastgård i skogen bakom förskolan Halsbandet, nedanför Sigma.

Men den tänkta ytan på tusen kvadratmeter stannade på blott hälften. Anledning? Minst tusen år gamla fornlämningar.

– När vi började titta på området visade det sig finnas minst tre fornlämningar runt den tilltänkta hundrastgården. Det var flera stensättningar och en väldigt fin så kallad hålväg, säger Roland Storm (VB), ordförande i kommunstyrelsens teknik- och fastighetsutskott.

1 000 kvadrat blev 500

Men kommunen, som delar projektet med Väsbyhem, höll ändå fast vid placeringen av hundrastgården – som då "bara" blev runt 500 kvadratmeter stor.

– Den är ändå så pass central och kommer att vara till mycket glädje för hundägare i Apoteksskogen och Sigma. Medborgarförslaget handlade om att det ska vara lätt att ta sig dit och att det ska finnas p-platser nära, vilket uppfylls, säger Roland Storm.

Den här morgonen är hundrastgården tom på besökare. Men hunden Meija, som är ute på promenad med matte Ronja Wendelin, är beredd att testa. Hon släpps in och nosar runt.

– Meija är superlugn. Men hon reagerar på höga ljud och kan vara lite avvaktande mot andra hundar.

Meija är trygg

Meija, som är en irländsk gatuhund och på papperet en chihuahuamix, kom till familjen Wendelin i Apoteksskogen för sju år sedan via en hjälporganisation.

– Hon är så trygg och skäller aldrig. Bara om det ringer på dörren, säger Ronja.

Hon tycker att det är bra att det blivit en hundrastgård i Sigma.

– Jag vet att det varit efterfrågat. De har tagit bort flera som fanns tidigare, bland annat en i Sigma.

Men storleken på hundrastgården imponerar inte.

– Det hade varit bra om den varit större, speciellt för dem med stora hundar. Två kliv så är de vid stängslet.

Om det blir några fler hundrastgårdar i kommunen i närtid är oklart.

– Vi har kartlagt lämpliga platser, men inget beslut är fattat än. Förhoppningen är vi ska kunna göra några ytterligare, bland annat i Runby. Fler hundrastgårdar är efterlängtade eftersom många har skaffat hund under pandemin, säger Roland Storm.