Publikrekord på Össeby IP när Brottby tog emot IFK Norrköping. Foto: Stefan Källstigen

Förlust i århundradets match för Brottby SK

Brottby SK var aldrig nära att rubba det Allsvenska topplaget IFK Norrköping. Det var det ingen av de 1 962 åskådarna som trodde heller. Men de på plats blev historiska då ett nytt publikrekord på Össeby IP nu råder.

  • Publicerad 20:20, 23 aug 2018

På Össeby IP var det David mot Goliat som möttes då Brottby var det enda laget från division 4 att vara kvar i cupens andra omgång.

Brottby som i år gjorde debut i Svenska cupen tog sig till vidare efter en seger mot division 2-laget Haninge och ställdes ikväll mot de flerfaldiga svenska mästarna från Norrköping.

– Det här är århundradets match, den absolut största matchen i klubbens historia, sa sportchefen Björn Bergqvist inför matchen.

Årets match, årtiondets match, århundradets match. Foto: Stefan Källstigen

Bra drag på fansen

Redan två timmar innan matchstart satt de första supportrarna på plats. Och det var upplagt för publikrekord. Det gamla rekordet på 350 personer skulle slås. Och det slogs med råge – 1 962 personer fanns på plats ikväll.

– Man är här för atmosfären, säger Norrköpingssupporten Leif Thunholm från Bergshamra.

Många som gick igenom entrén bar blåvita kläder istället för Brottbys klassiska grönvita.

– Ja, hela Brottby är redan här inne och hjälper till, säger en entrévakt och skrattar.

Det märktes också. Alla inblandade gjorde ett toppenjobb för att skapa något magiskt av denna kväll. Och från serveringen luktade det nygrillat.

– Vi ska grilla 1000 hamburgare och lika många korvar, säger grillmästaren Jocke Bringby.

Laddat för grönvit cupförlust. Foto: Stefan Källstigen

Så var det alla väntat på igång

Brottby stod upp bra och skapade ett flertal chanser inledningsvis i matchen även om det var Norrköping som stod för mest bollinnehav och ett par halvchanser.

Det dröjde till den 23 minuten innan Norrköping gjorde kvällens första mål genom Kalle Holmberg. Målet kom vid en hörna som föranleddes av en farlig frispark.

En minut senare ökade Norrköping på sin ledning genom en nick Andreas Johansson. och efter ytterligare tre minuter fick Jordan Larsson (Henrik Larssons son) näta.

Hattrick av matchens spelare, Jordan Larsson. Här i duell med Robert Wiik.

Halvtidssnacket

I halvtid stod det 4-0 till Norrköping och Brottbys lagkapten, Fredrik Fhanér, som gjorde en bra insats i första halvlek var imponerad över vilket tempo motståndarna höll.

– Det går undan. Det är den stora skillnaden, man märker att de spelar i Allsvenskan. De har ett grymt tempo, säger Fredrik Fhanér.

Ni hade ett par chanser i början som mycket väl kunde ha gått in.

– Ja, då hade vi inte behövt jaga. Vi är duktiga i vårt anfallsspel men nu när vi vinner boll pressar de oss långt ner. Det blir jobbigt.

Sportchefen Björn Berquist såg fram emot stormatchen. Foto: Stefan Källstigen

Ingen deppar i Brottby

Med ett så här fint arrangemang kan hela Brottby klappa sig axeln. För att skapa en så lyckad tillställning för nästan 2 000 personer istället för de närmast sörjande krävs hårt arbete.

Matchresultatet var heller inget som Brottbys sportchef Björn Berqvist deppade över. Redan innan matchen trodde han på 6-1 till Norrköping.

– Kan vi få göra ett mål vore det väldigt kul, sa han då.

Det blev inga mål för Vallentunaklubben. Slutresultatet skrevs till 10-0 till gästande Norrköping. Men vad gör väl det när klubben precis slagit ett näst intill oslagbart publikrekord.

Brottbys yngre lag bildade en mänsklig spelartunnel till inmarschen.