Pressen är hård även på undersköterskorna vid regionens förlossningskliniker.

– Den ansträngda situationen är definitivt inte bara ett barnmorskeproblem, säger Ann-Christine Nilsson, facklig företrädare för Kommunal på Södersjukhuset.

Stor kris

Ett hundratal barnmorskor i regionen har slutat under året, och på Sös har cheferna på förlossningen avsagt sig arbetsmiljöansvaret, och två har sagt upp sig. Krisen har fått regionen att tillsätta en förlossningssamordnare.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-barnmorskor-ska-fram-och-det-far-kosta/repukd!H60W8duNo9dGVUj3xC5fpQ/

Alla uppsägningarna gör att den personal som är kvar får arbeta desto hårdare.

Inget teamarbete

Normalt jobbar en undersköterska och en barnmorska i team om två födande kvinnor, och det fungerar så länge inte båda är i aktiv förlossningsfas samtidigt, förklarar Ann-Christine Nilsson.

– Men nu har teamarbetet försvunnit, och en undersköterska får assistera tre-fyra barnmorskor. Det blir om i Askungen, de får springa som skottspolar mellan barnmorskorna, säger hon.

Det innebär också att undersköterskornas får fler och utökade arbetsuppgifter.

Backar barnmorskorna

Så här skriver en av dem, Elma Leksell på Danderyds sjukhus, i ett facebookinlägg: "vi står bakom barnmorskorna till 100 procent, vi stöttar dem och vi kämpar med dem dag in och dag ut. Men det som inte framkommer i media är att dessa arbetsförhållande även gäller oss."

Vidare: "Vi blir också sjuka ibland, vi fattas, vi är slutkörda, vi behöver återhämtning, vi kämpar och vi brinner för vårt jobb. Vi gråter, vi springer mellan rum, vi är kissnödiga och känner oss ofta otillräckliga i denna ohållbara situation".

Kravlista

Nu håller undersköterskorna vid regionens förlossningskliniker på att samordna sig till en gemensam kravlista, för att även deras situation ska bli bättre.