Om du blir sjuk och plötsligt förlorar luktsinnet helt, då kan du vara rätt säker på att det är covid-19.

Att tappa lukten är ett känt symtom, men att det är det enskilt tydligaste tecknet på sjukdomen befästs nu in en studie som publiceras i tidskriften Chemical Senses. Studien är internationell och 15 747 personer har ingått.

Slås ut helt

Jonas Olofsson, professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet är en av forskarna.

– Man kan förlora luktsinnet även av andra virus, men det som är särskilt för covid-19 är att luktsinnet i princip slås av omedelbart och komplett, säger han.

Medan man vid en förkylning ofta är snorig och täppt, och därmed har sämre luktsinne, har man vid covid-19 oftast inte ens rinnsnuva.

Skattat luktbortfallet

I studien har personerna fått skatta luktbortfallet på en skala från 1 till 10. För dem som skattar sitt luktsinne till 0-2 kan man med 83 procents säkerhet säga att det beror på covid-19.

Omkring hälften av dem som konstateras med covid-19 har dock normalt luktsinne.

Forskar kring demens

I vanliga fall forskar Jonas Olofsson om bortfall av doftsinnet som en tidig markör för demens, och om man kan förbättra minnet med doftträning.

När pandemin slog till var det naturligt att ägna sig också åt detta.

Vad är det då som gör att luktsinnet påverkas av corona-viruset?

– Högst upp i näshålan finns luktslemhinnan med luktreceptorer. Viruset hakar i celler där så att miljön blir skadad, och då fungerar inte receptorerna som de ska, förklarar Jonas Olofsson.

Får det inte tillbaka

Vanligtvis har man luktsinnet tillbaka efter ett par veckor. Men det kan ta längre tid.

– 90 procent får tillbaka sitt luktsinne helt. Men det är ändå ganska många som inte får det.

Det finns studier som visar att luktträning kan hjälpa.

– Forskningen är inte helt entydig, men det skadar inte att prova, säger Jonas Olofsson.

Träna hjärnan

Det går till så, att man väljer ut några dofter man tycker om, till exempel kanel, och luktar fokuserat på det några minuter varje dag. Efter någon vecka kan man byta till andra dofter.

– Hjärnan förändrar sig vid utmaningar, och luktträning kan ge en extra skjuts, säger Jonas Olofsson.

Allt luktar skit

Men för en del kommer luktsinnet tillbaka på ett inte så angenämt sätt.

– Saker som man tidigare tyckt luktar gott luktar nu bränt, ruttet, ja, skit. Mat som man gillar luktar plötsligt äckligt. Det kan vara ett större problem än att ha förlorat luktsinnet.

Felkoppling

Vad det beror på vet man ännu inte säkert.

– Nervtrådar går från luktreceptorerna upp till luktbulben i hjärnan. Luktreceptorerna byts ut hela tiden, och man tror att det blir någon typ av felkoppling. Hjärnan har lärt sig hur en viss lukt ska lukta, men blir det en störning kan den upplevas som något helt annat.

Träna luktsinnet

Under våren görs en uppföljning av personerna som är med i enkäten för att se hur luktsinnet har återhämtat sig. Då ska man också pröva olika sätt att träna luktsinnet för att det ska återhämta sig.