Per Fogelberg och Anna, två av de som bor på Sturevägen. Foto: Klara B Orreteg

Förlorar sin parkering: ”Känns inte roligt alls”

Skandia Fastigheter ska börja bygga nya hyreshus – på det som tidigare var parkering åt gamla hyreshus. De som redan bor i området får nu hitta parkering på gatan. Nästan omöjligt, tycker många.

  • Publicerad 14:59, 8 okt 2018

Den 2 oktober gick Skandia Fastigheter ut i ett pressmeddelande och berättade att den stora parkeringsytan utanför bostäderna på Sturevägen nu ska bli lägenheter.

Bo Jansson, Fastighetschef Bostäder på Skandia Fastigheter säger i pressmeddelandet att man nu ser fram emot att asfalt ska bli till hem.

Men alla är inte lika glada över beskedet.

Mitt i har blivit kontaktade av hyresgäster som plötsligt står utan parkering till sina bilar. Även om de tycker att det är bra att det byggs bostäder, är de kritiska till hur det gått till.

Skandia Fastigheter har just avslutat en omfattande renovering av alla lägenheter och flera av de Mitt i talat med uttrycker irritation över att först ha levt i renoveringskaos, för att nu behöva bo på en byggarbetsplats i flera år. De upplever också att informationen har varit mer än bristfällig.

Borde ta mer ansvar

Flera av grannarna vill vara anonyma. En av dem, vi kan kalla honom Ali, är upprörd över att hyresvärden inte tar större ansvar för sina planer.

– Jag pratade med förvaltaren och hon hänvisade oss till gratisparkeringar som är jättesvårt att hitta, och  sen Jakobsbergs centrum. Men där är det ju p-skiva tre timmar, säger han. De säger att det ska finnas parkeringar igen om två år, då är bygget klart.

Fredrik Brorsson är Marknadsområdeschef för Bostäder Stockholm och förstår att det finns de som blir upprörda.

– Vi har informerat det här för dryga året sedan och det har varit en ganska lång process. Men det är klart att jag förstår att det initialt kan bli ett problem medan vi bygger, men sen kommer vi ju skapa dubbelgarage i samband med byggnationen, säger han.

Ali står i snålblåsten utanför huset tillsammans med en grupp av besvikna hyresgäster. Tillsammans tittar de på det som tidigare var deras parkeringsplats, men som nu är omringad av högt staket.

Per Fogelberg har bott här i femton år, och trivts. Men bor man i förorten blir man lite mer beroende av bil, säger han. Dessutom tycker han att kommunen inbjuder till bilkörande i och med att de planerar områden så att man i princip måste ta sig dit med bil.

– Vill man till Handelsplatsen går det ju nästan inte att cykla, speciellt inte om du har barn, säger han.

Namninsamling ogillas

Ali har satt upp lappar om namninsamling i trappuppgångarna. Något som inte gillades av värden.

– De bad mig ta ner den, men jag har fått in 65 namnunderskrifter och det kommer hela tiden fler.

Namninsamlingen är för att Ali vill att de sänker hyran, eller hittar alternativa platser att parkera på. Där det inte är p-skiva som gäller.

Alla hyresgäster som samlats utanför huset är eniga om att de skulle vilja flytta.

– Det beror dels på parkeringarna, dels på att det bara kommer bli sex meter mellan de gamla och de nya husen. Det känns inte roligt alls, säger Per Fogelberg.

Hyresgästerna tycker inte att informationen varit tillräcklig helt enkelt. Men Fredrik Brorsson menar att de boende har haft möjlighet att framföra sina åsikter i samband med att planerna gick ut på samråd.

–Vi försöker göra vårt yttersta för våra hyresgäster, säger han. Vi jobbar med lite andra lösningar som skulle kunna underlätta under byggtiden som jag hoppas kunna berätta om snart.