Utvisningshotade Fozieh Dinar, 78 år, får stanna i Sverige för tillfället. Foto: Läsarbild Privat

Förlamade Fozieh får stanna – för tillfället

Utvisningshotade Fozieh Dinar, 78 år, som är förlamad och dement får stanna i Sverige – för tillfället. Resebyråerna vägrar sälja flygbiljett till henne. Migrationsverket skjuter nu upp utvisningen. – Det känns lite lugnare nu, säger sonen Baha Dinar.

  • Publicerad 11:54, 5 jul 2018

I fredags var Fozieh Dinar tvungen att lämna sitt äldreboende i Flemingsberg. Migrationsverket och Förvaltningsrätten i Stockholm har bestämt att hon ska utvisas.

Men redan efter tre nätter fick Fozieh Dinar flytta tillbaka till äldreboendet. Migrationsverket har skjutit upp utvisningen och tillåter att hon bor kvar på boendet i Flemingsberg för tillfället.

Orsaken är att Migrationsverket ytterligare en gång måste pröva om Fozieh Dinar – som är förlamad, dement och sjuk – verkligen kan genomföra själva resan tillbaks till Iran.

Migrationsverket har nu tagit del av de anhörigas redogörelser, då familjen själva gjort bedömningen att Fozieh Dinar inte kan återvända till Iran med vare sig flyg eller landsvägen.

– Myndigheten har utifrån detta valt att inhibera beslutet om utvisning, efter att ansökan om verkställighetshinder kommit in. Det betyder att utvisningen skjuts upp, säger Mardin Baban, presskommunikatör på Migrationsverket.

Resebyråerna nekar

I sin överklagan till Migrationsverket skriver familjen, som fått ansvaret för att genomföra utvisningen, att de besökt två resebyråer som vägrat att sälja en flygbiljett till deras mamma.

Detta efter att resebyråerna fått se läkarintyget där Fozieh Dinar avråds från att flyga.

– En av resebyråerna ville i stället se ett läkarintyg som godkänner flygresan, säger sonen Baha Dinar.

Oklart läge

Det är oklart hur länge Fozieh Dinar får stanna på äldreboendet i Flemingsberg.

Migrationsverket kan ännu inte svara på om utvisningen kan genomföras längre fram.

Hennes barn fortsätter kampen för sin mamma.

– Vi har anlitat en advokat och ska ta kontakt med en ny läkare som kan skriva ett till läkarintyg. Vi ska överklaga det här igen, säger Baha Dinar.