Förberdda. Klass 8A på Kista grundskola var väl förberedda med frågor till förintelseöverlevaren. Foto: Madelene Hergils

Förintelseöverlevaren: "Vi får aldrig glömma"

Som en del av regeringens nya satsning mot antisemitism, besökte förintelseöverlevaren Tobias Rawet Kista grundskola förra veckan för att dela med sig av sin historia. På plats var även utbildningsministern Anna Ekström (S).

  • Publicerad 16:05, 1 okt 2021

Viktigt att överlevarna lämnar sina berättelser.

På Kista grundskolas innergård sitter drygt tjugo förväntansfulla elever från klass 8A, som tagit sig till hit trots sin lediga dag för att lyssna på förintelseöverlevaren Tobias Rawet, som överlevt två koncentrationsläger.

– Jag var tre och ett halvt år när min familj blev flyttade till Łódz ghetto. Fyra år senare fördes vi till koncentrationsläger, berättar Tobias Rawet till klassen. 

Förintelseförnekare blev startskottet

1945 befriades koncentrationslägret och två år senare kom familjen till Sverige, där han gick i skolan och senare fick en karriär som ingenjör. 

– Jag tänkte inte så mycket på vad jag varit med om utan levde mitt liv.

Tobias kände länge inget behov att berätta sin historia men allt tog en vändning när han 1992 såg en förintelseförnekare på tv. Då förstod han hur viktigt det är att berätta om vad han varit med om. Han förtidspensionerade sig sextio år gammal 1996 och har föreläst sedan dess, något som han tänker fortsätta med.

– Så länge jag har hälsan med mig kommer jag inte sluta.

Rutinerad. Förintelseöverlevaren Tobias Rawet har föreläst i tjugofem år men har aldrig tidigare varit i Järva. Foto: Madelene Hergils

"Får aldrig glömma"

Tobias Rawet vill att så många elever som möjligt ska höra hans berättelse, att det blev Kista den här gången är ingen slump. 

– Jag föreläst på många skolor, men aldrig här i Järva.

Eleverna har nyligen läst om världskrigen och Förintelsen men har inte träffat någon som själv överlevt.

– Vi visste ju redan en del, men det var lärorikt att höra Tobias personliga berättelse, säger Aylin Mollazahi, 13. 

Klasskamraten Emir Gigović, 14, instämmer.

– Det är viktigt att höra. Det är bra att prata, man får aldrig glömma det, säger han.

Efter föreläsningen fick eleverna möjlighet att ställa frågor till Tobias Rawet. Frågor som "Vad fick ni att äta?" och "Fick du en tatuering i lägret?" besvarades.

– Den här klassen var utomordentligt förberedda, det kändes bra. Det är inte alltid klasserna är så här förberedda, säger Tobias Rawet.

Föreläsningen är en del av regeringens satsning Remember ReAct. På plats var även utbildningsministern Anna Ekström (S) för ta del av föreläsningen. Hon poängterar vikten av utbildning i ämnet för att aldrig glömma.

– Om vi ska kunna hålla minnet av Förintelsen levande, är det viktigt att det finns en fungerande undervisning om det. Det är även viktigt att överlevarna lämnar sina berättelser och att vi kan bevara dem till efterlevande så det aldrig händer igen, säger hon.

Lärorikt. Eleverna Ilias, Emir och Aylin tycker det är viktigt att höra personliga vittnesmål. Foto: Madelene Hergils

Vad innebär satsningen?

Remember ReAct är regeringens satsning för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, antiziganism och andra former av rasism.

13 oktober hålls Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, där fyra teman kommer diskuteras: Hågkomst av Förintelsen, utbildning om Förintelsen, antisemitism på sociala medier och bekämpande av antisemitism och andra former av rasism.

Inför konferensen presenterade regeringen i september ett antal åtaganden i Rember ReAct. Exempelvis ska 95 miljoner av nästa års budget bland annat gå till ett nytt museum i Stockholm för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen samt utbildningssatsning för att förebygga antisemitism och andra former av rasism.

Källa: Regeringen samt Malmö Stad

Visa merVisa mindre