Det var vid kommunstyrelsens senaste möte som man fattade beslut om att avbryta förhandlingarna med centrumägarna om utvecklingen av centrala Salem.

– Vi kom inte överens om priset på marken. Det här har dragit ut för länge på tiden. Men vi får inte slösa med skattebetalarnas pengar, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M).

Kommunen ville bland annat låta bygga ett medborgarhus med bibliotek, kafé, möteslokaler och eventuellt kommunlokaler på cirka en fjärdedel av parkeringen bredvid simhallen. Det skulle i så fall ske på mark som centrumägarna äger.

– Nu ska vi försöka göra medborgarhus på vår egen mark istället eller i våra egna lokaler. Vi äger till exempel kommunhuset och marken runt den, liksom marken kring Murgrönan. Det är de platserna som kan bli aktuella som vi ser det nu.

Vad förlorar Salemborna på att förhandlingarna inte gick hem?

– Vi ville skapa ett attraktivare centrum tillsammans med centrumägarna. Det handlade även om utökade parkeringsmöjligheter. Vi ville se parkeringar under jord, säger Lennart Kalderén, som är orolig över parkeringsmöjligheterna i centrum.

"Det är beklagligt"

Centrum ägs av Grandholm Gruppen AB och förvaltas av Paliro. Andreas Hyltefors som är fastighetsutvecklare för centrumägarna bekräftar bilden av att man inte kunnat komma överens om markvärderingen.

– Det är beklagligt att vi inte nått en överenskommelse. Men vi ska utveckla centrum. Utvecklingen av centrum är inte beroende av en markaffär och vi har redan kommit långt i planeringen, säger han.

Kommunstyrelsen går också vidare med bostadsplanerna på Säby bollplan och vid tomten till före detta Skyttorpsskolan.

– Vi talar om 600 bostäder. I bästa fall, om vi slipper dras med överklaganden, kan det bli ett första spadtag i slutet av 2023, säger Lennart Kalderén.