Författarkväll med Bagisbo – vill inspirera fler att äta insekter

Förra året släppte Bagisbon Anders Engström sin första bok. Den första och enda i Sverige som handlar om att äta insekter. Nu bjuder han in till en kväll full av information och inspiration. Har du tur får du smaka på en syrsa.

  • Publicerad 11:54, 13 nov 2019

Ett år har gått sedan den första svenska boken om att äta insekter kom ut på marknaden. Och den står fortfarande som ensam svensk representant i ämnet.

Bagisbo släpper bok om att äta insekter

Olagligt att sälja insekter

Att se insekter som mat är för många ett kontroversiellt ämne. Faktum är att det är olagligt att sälja insekter som livsmedel i Sverige. Trots att våra grannländer Danmark, Finland och Norge har ätit insekter i flera år.

Men bokens författare, Bagisbon Anders Engström, har länge sett insektsätande som ett självklart steg mot ett mer hållbart liv. Ett gott sådant.

– Insekter har så många olika karaktärer. Det finns mycket att upptäcka. Man kan till exempel äta torkade syrsor som snacks till ölen, och krydda glassen eller brännvinet med röda skogsmyror. Eller tillsätta nermalda insekter i pannkakssmeten, som proteintillskott, berättar han.

Kåldolmar med mjölmaskar, ett av recepten i boken. Tillagat av insektskocken Ola Albrektsson. Foto: Jonas Larsson/Pug Förlag

Insekterna som inte gått att samla i Sverige, har de svenska insektsätarna fått importera från grannländerna. Men Anders Engström tror att legaliseringen är på gång, även i Sverige.

– Min uppfattning, och många andras, är att det bara är en tidsfråga. Kanske redan nästa vår. Det har varit på tapeten länge, berättar han.

Författarkväll i Skarpnäck

Det är bland annat detta, som Anders Engström ska ta upp under sin kväll i Skarpnäck. Där hoppas han kunna sprida kunskap om insektsätandets historia, och inspirera fler till att prova på.

– Jag tänker att det blir en ganska informell kväll, inte en förberedd föreläsning. Alla som kommer dit får vara med i samtalet och flika in med frågor. Jag kanske till och med bjuder på lite syrsor, skrattar han.

Fakta

Författarkväll

När: 13 november, klockan 19.00

Var: Bergholmstorpet

Vad: Författarkväll med Anders Engström, som skrivit boken ”Äta insekter: entomaten och det stora proteinskiftet”

Varför: Bli inspirerad och informerad om framtidens proteinkälla – insekterna

Kostnad: 50 kronor för entré och fika (insektsfri sådan)

 

Om du inte redan har boken, går den att köpa på plats. Anders Engström lovar att signera.

Visa merVisa mindre