I huvudrollen syns Rolle, en egensinnig karaktär som enligt Caroline Croona inte är helt olik författaren Fredrik Backmans huvudkaraktär i "En man som heter Ove."

– Men Rolle är baserad på min morfar. Han kunde framstå som lite grinig vid första intrycket, men han hade ett stort hjärta där bakom, berättar Caroline.

Boken som nyss kommit är den andra efter Carolines debut från 2021, "Rolle och mullvadsjakten".

Inte festsugen

I nya "Rolle och grannfesten" har mullvaden, som hade invaderat Rolles trädgård i första boken, och Rolle blivit vänner.

– Här får Rolle en inbjudan till en fest hos grannarna. Han vill dock absolut inte gå, har varken tid eller lust. Därför bygger han en lekpark till sig och mullvaden, berättar Caroline.

Hon tror att många barn känner igen sig i oviljan att gå på kalas och tillställningar. Själv drog sig Caroline Croona från sociala tillställningar hemma i västgötska Tidaholm. Hon satt hellre hemma och läste.

– Det var jobbigt och obekvämt, vilket jag tror många barn tycker i dag också.

Hur går det för Rolle då?

– Det blir kanske inte riktigt som han tänkt sig efter att de blivit färdiga med lekparken, säger Caroline utan att avslöja mer.

Jobb i bokbranschen fick henne att flytta till Stockholm för drygt 10 år sedan. Råcksta var ett tag hemadressen, innan hon gjorde den korta flytten till Beckomberga. Som frilansande bokredaktör har Caroline Croona suttit åtskilliga timmar i Vällingby centrum om dagarna – framförallt på kondiset Pallas och på biblioteket – och jobbat med andras böcker.

– Jag är numera hemtam på Pallas. Personalen kom till slut och bjöd mig på kakor.

Vad är bäst med att sitta och jobba på Pallas?

– Fikat, skrattar Caroline.

– Men också stammis-stämningen. Vi var flera gäster som var vana att se varandra där. 

Gillar centrum

Under den här perioden fick Caroline idén om första Rolle-boken.

– Jag fick lite feeling, skolkade från mitt redaktörsjobb och tjuvskrev lite egna manus.

Vällingby centrum är en kreativ plats, menar Caroline.

– Det är en levande stadskärna, och det känns ganska lätt att tänka fritt när man sitter där.

Caroline försökte sig på att göra en första bilderbok som ung vuxen efter att hon gått en skrivarkurs.

– Jag skickade in det till ett förlag, men det blev inget. Vilket jag kan förstå i efterhand, manuset var inte speciellt bra.

Illustrationer av Aronsson

Efter att Caroline själv blev mamma häromåret tog hon sig an bilderböcker på nytt med sin son. Det har gjort att hon ytterligare förstått vilket speciellt hantverk bilderböcker är, säger hon.

– En bra bilderbok kännetecknas av samspelet mellan bild och text. Man behöver inte skriva ut allt. Bilderna och texten ska tillföra varandra värden.

Illustrationerna till "Rolle och grannfesten" har Sandra Aronsson gjort.

– Vi hoppas att boken dels inspirerar barn och vuxna att vara kreativa och bygga roliga saker tillsammans, dels att man är öppen mot varandra och låter alla vara med, säger Caroline.

Boken vänder sig till barn mellan 3 och 6 år.