I dagarna släpptes Anneli Fichtelius tredje bok ”Att fejka en bestseller” där Sigtuna spelar en stor roll för handlingen.

– Huvudpersonen är uppvuxen i ett hus strax intill strandpromenaden och återvänder ofta dit både i tanken och verkligheten. Många scener i boken utspelar sig på välkända platser som Tant Bruns kaffestuga, Farbror Blå, Våfflan, S:t Pers skola och i bokhandeln på Stora gatan, säger Anneli Fichtelius.

Debuterade 2019

Hon debuterade som författare 2019 med feelgodromanen "Försoning". 2020 kom romanen "Priset". "Att fejka en bestseller" är hennes tredje roman och bygger till viss del på hennes upplevelser av hur det var att debutera som författare.

– Att vara debutant är självklart något magiskt, som många drömmer om, men samtidigt kliver man in i en värld man inte vet mycket om, med massor av jobb man inte är förberedd på och kanske inte har tid för.

I "Att fejka en bestseller" drömmer mellanstadieläraren Vanna om att bli författare. Efter otaliga refuseringar åker hon på en skrivkurs där hon träffar den excentriska förläggaren Julia som hjälper henne att ge ut sin första bok. Boken blir succé, men samtidigt som lyckan snurrar på hotar hemligheterna kring hur boken egentligen kom till att förstöra allt.

Har alltid skrivit

Anneli har alltid skrivit, både privat och på jobbet, men det var först 2017, i en period mellan två jobb, som hon bestämde sig för att äntligen skriva den där boken.

– Det en ovanligt regnig sommar så jag skrev hela förmiddagarna och var med familjen efter lunch. Man blir ju tyvärr väldigt asocial som författare. Det dåliga samvetet gnager ständigt, något som också blir tydligt i ”Att fejka en bestseller”, säger hon och fortsätter.

– Familj och vänner blir ibland åsidosatta och tycker att man är extremt tråkig som bara pratar om sina karaktärer och trådarna i boken. Då får man skaffa nya kompisar som är i samma bubbla så att man har någon att prata om de nördiga grejerna med.

När Anneli inte skriver böcker arbetar hon som strategisk kommunikatör på Rädda Barnen, som hon kallar världens bästa och viktigaste arbete. Och trots skrivandets baksidor är det en självklar del av livet.

– Att skriva handlar mycket om verklighetsflykt, man flyr in i sin skrivbubbla och vill bara stanna kvar där. En passion man inte vill vara utan.