Spelplanen för händelserna i Anneli Fichtelius nya roman är många välkända platser i Sigtuna. Foto: Eva Lindblad

Författaren Anneli "fejkar" i Sigtuna

Författaren Anneli Fichtelius släpper nu boken "Att fejka en bestseller" som till stor del utspelar sig i Sigtuna. – Att skriva är en passion man inte vill vara utan, säger hon.

  • Publicerad 13:18, 12 apr 2022

Att skriva handlar mycket om verklighetsflykt, man flyr in i sin skrivbubbla

I dagarna släpptes Anneli Fichtelius tredje bok ”Att fejka en bestseller” där Sigtuna spelar en stor roll för handlingen.

– Huvudpersonen är uppvuxen i ett hus strax intill strandpromenaden och återvänder ofta dit både i tanken och verkligheten. Många scener i boken utspelar sig på välkända platser som Tant Bruns kaffestuga, Farbror Blå, Våfflan, S:t Pers skola och i bokhandeln på Stora gatan, säger Anneli Fichtelius.

Debuterade 2019

Hon debuterade som författare 2019 med feelgodromanen "Försoning". 2020 kom romanen "Priset". "Att fejka en bestseller" är hennes tredje roman och bygger till viss del på hennes upplevelser av hur det var att debutera som författare.

– Att vara debutant är självklart något magiskt, som många drömmer om, men samtidigt kliver man in i en värld man inte vet mycket om, med massor av jobb man inte är förberedd på och kanske inte har tid för.

I "Att fejka en bestseller" drömmer mellanstadieläraren Vanna om att bli författare. Efter otaliga refuseringar åker hon på en skrivkurs där hon träffar den excentriska förläggaren Julia som hjälper henne att ge ut sin första bok. Boken blir succé, men samtidigt som lyckan snurrar på hotar hemligheterna kring hur boken egentligen kom till att förstöra allt.

Har alltid skrivit

Anneli har alltid skrivit, både privat och på jobbet, men det var först 2017, i en period mellan två jobb, som hon bestämde sig för att äntligen skriva den där boken.

– Det en ovanligt regnig sommar så jag skrev hela förmiddagarna och var med familjen efter lunch. Man blir ju tyvärr väldigt asocial som författare. Det dåliga samvetet gnager ständigt, något som också blir tydligt i ”Att fejka en bestseller”, säger hon och fortsätter.

– Familj och vänner blir ibland åsidosatta och tycker att man är extremt tråkig som bara pratar om sina karaktärer och trådarna i boken. Då får man skaffa nya kompisar som är i samma bubbla så att man har någon att prata om de nördiga grejerna med.

När Anneli inte skriver böcker arbetar hon som strategisk kommunikatör på Rädda Barnen, som hon kallar världens bästa och viktigaste arbete. Och trots skrivandets baksidor är det en självklar del av livet.

– Att skriva handlar mycket om verklighetsflykt, man flyr in i sin skrivbubbla och vill bara stanna kvar där. En passion man inte vill vara utan.

Tredje boken

Namn: Anneli Fichtelius.

Ålder: 51 år.

Familj: Man och två döttrar, 13 och 15 år gamla.

Yrke: Strategisk kommunikatör, Rädda Barnen – världens bästa och viktigaste arbete.

Favoritplats i Sigtuna: Sankt Pers kyrkoruin.

Aktuell med: Boken ”Att fejka en bestseller” som till stor del utspelar sig i Sigtuna.

Bibliografi: Försoning 2019, Priset 2020.

Visa merVisa mindre

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30