Katarina Strömgård, barnboksillustratör och barnboksförfattare. Foto: Läsarbild Privat

Författare sluter upp på barnboksjulmarknad

Det bor, som bekant, många barnboksförfattare i Bagarmossen. Den 2 december finns chansen att träffa dem, på den lokala barnboksjulmarknaden.

  • Publicerad 15:41, 22 nov 2017

Det lär bli trångt i Bagarmossens bibliotek lördagen den 2 december. Mellan klockan 11 och 15 är det julmarknad här. Till salu är barnböcker skrivna av författare som bor i området – och författarna är också på plats.

– Marknaden brukar vara väldigt uppskattad. Många tycker att det är roligt att träffa författaren till böcker de tycker om, och ställa frågor om det de läst. Många vill också ha sina böcker signerade. Vi illustratörer brukar både skriva och rita något litet, säger Katarina Strömgård, illustratör och författare.

Hon är medlem i Bagispennan, ett nätverk för de lokala barnboksförfattarna. Julmarknaden är nätverkets största event. Den arrangeras för femte året i rad. Framför allt finns bilderböcker och barnböcker att köpa, men också en del ungdomsböcker.

Omslag till Nattstjärnorna, skriven av Ylva Karlsson och illustrerad av Katarina Strömgård.   Illustration: Katarina Strömgård/Urax förlag

– Priserna är lite lägre än i bokhandeln. Vi får ju en del friex från förlaget när vi ger ut en bok och dem kan vi sälja på marknaden, säger Katarina Strömgård.

Hon har själv gett ut två böcker i år. I våras kom ”En hemlig katt” som hon både skrivit och illustrerat. Nyligen kom dessutom ”Nattstjärnorna”, med Ylva Karlsson som författare och Katarina Strömgård som illustratör.

– Flera av de andra författarna skriver om barn som bor i Bagarmossen, som Petrus Dahlin. Det är ju extra roligt! säger hon.

För den som blir fikasugen under marknaden ska det finnas saft, kaffe och pepparkaka – det är ju dagen före första advent.

Här är listan på författarna/illustratörerna som medverkar: Siri Ahmed Backström, Petrus Dahlin, Ellen Ekman, Pelle Forshed, Ebba Forslind, Kajsa Gordan, Linn Gottfridsson, Tove Lagerqvist, Matilda Ruta, Sarah Sheppard, Katarina Strömgård, Henning Trollbäck och Sara Villius.