Ulla Nissen och Annika Billberg Foto: (Kollage) Juliana Wiklund/Lena Larsson

Författare skänker böcker till barnen

I år blir det sjätte året i rad som Världsbokveckan arrangeras och tusentals böcker ska delas ut gratis till barn. Täbybon Ulla Nissen och Enebybergsbon Annika Billberg är två av författarna som skänker böcker.

  • Publicerad 11:25, 16 apr 2021

Det var den Svenska Bokhandlareföreningen som år 2015 startade Världsbokveckan, under vilken man totalt har delat ut över 150 000 böcker i Sverige.

I år kommer att författarna Ulla Nissen från Täby och Annika Billberg från Enebyberg att skänka böcker.

Vill uppmuntra till läsning

– Det är första gången jag är med och det känns jättekul att bidra. För mig är det viktigt att främja barns läsning och uppmuntra det så gott man kan, säger Ulla Nissen.

Syftet med Världsbokveckan är att visa på vikten av barns läsning samt att bokhandlare har en viktig roll.

– Jag läste mycket som barn och det gav mig mycket. Mina hästböcker har tagits emot väl av barn, men även av föräldrar som själva har haft ett hästintresse, säger Ulla Nissen.

Hon och Annika Billberg kommer att skänka 540 böcker var till något som kallas Världsbokslådan.

Den innehåller cirka 20 olika titlar, ett exemplar från varje deltagande författare, och är en gåva till skolklasser som har besökt en bokhandel.

Lådan följer med eleverna till klassrummet och i år är det 560 lådor, vilket innebär 11 200 böcker.

Världsboksveckan

Grundades 2015 av Svenska Bokhandlareföreningen vars vision är att främja barns läsning. Under dessa fem år har totalt över 150 000 böcker delats ut, mellan 25 000 – 50 000 böcker varje år.