Författare. Alexandra Appelqvist och Benjamin Andrée skriver en deckartrilogi som utspelar sig i Hagastaden. Foto: Pekka Pääkkö

Författarduo debuterar om mord i Norra tornen

Alexandra Appelqvist och Benjamin Andrée lärde känna varandra när de flyttade in i samma hus i Hagastaden. Under deras dagliga hundpromenader växte en historia fram. I höst kommer deras gemensamma deckardebut "Helix" som utspelar sig i Norra tornen.

  • Publicerad 16:00, 30 apr 2021

Det var vintern 2019 som Alexandra Appelqvist och Benjamin Andrée flyttade in i ett nybyggt hus i Hagastaden. Inte i samma lägenhet, men vägg i vägg. Båda hade 15 års kötid i bostadskön.

– Jag skulle ha en inflyttningsfest och hade kanske bjudit lite väl många. Så jag tänkte att jag knackar på hos grannen och bjuder in henne och hennes sambo för att ha "medbrottslingar" om vi skulle låta för mycket. Vi fann varandra direkt, säger Benjamin Andrée.

60 000 ord på en månad

De nyblivna grannarna började gå dagliga hundpromenader i Hagaparken och Alexandra Appelqvist, som gett ut två böcker tidigare, pratade om ett av sina skrivprojekt.

– Vi bollade idéer och sedan kom vi på att Benjamin och jag borde skriva något tillsammans. Under promenaderna utvecklade vi våra idéer och i början av november deltog vi i en viral "challenge" där man skulle skriva 60 000 ord under en månad. Det lyckades vi med, säger Alexandra..

– Vi är stjärnor ihop, men inte utan varandra. Man kan säga att jag är snickaren och Alex är inredaren/stylisten som alltid vill slutföra projekt. Det började med att hon skrev en introduktion till boken, sedan började vi skicka texter till varandra, säger Benjamin Andrée.

Bjöd över varandra

Inom fyra månader hade de ett treboksavtal och en litterär agent, samma som författaren Camilla Läckberg. Den första boken, "Helix", utspelar sig som titeln antyder i ett av Norra tornen i en 55-miljoners takvåning.

– Det känns svindlande och har gått väldigt fort. I vanliga fall måste man ha ett färdigt manus och folk sa till oss att vi inte skulle vänta oss någon respons på i alla fall tre månader. När vi mejlade det ofärdiga manuset fick vi svar inom elva minuter. Förlagen älskade idén och bjöd över varandra, säger Benjamin Andrée.

Promenader. De nyblivna grannarna började gå dagliga hundpromenader i Hagaparken, så kom samarbetet till. Foto: Pekka Pääkkö

Boken är inspirerad av Agatha Christies "Mordet på Orientexpressen". De beskriver "Helix" som "en pusseldeckare på speed".

– Vanliga sådana är oftast lite småputtriga. Vi har adderat glamour, sex och rock´n roll. Likt artister tolkar varandra i tv-programmet "Så mycket bättre" har vi valt att löst tolka Agatha Christies klassiker men flyttat handlingen till Stockholm i dag.

– Allt utspelar sig under en tre dygn lång födelsedagsfest där en person dör, säger Benjamin Andrée, som tidigare bodde i ett hus mittemot tornen.

– Man ser ju in genom lägenheternas stora fönster, det är lite som ett tittskåp. Jag brukade leva mig in i folks parallella världar, det blev nästan som att jag satt och tittade på en ordlös teater.

"Lite nervöst"

För att kunna skriva tillsammans har de gjort ett "supergrundligt förarbete".

– Vi har haft ansikte på alla karaktärer och planerat nyckelscener.

Boken släpps i oktober.

– Det känns superspännande och lite nervöst att för första gången ta emot feedback från läsare. Boken blir ju nästan som ens barn när man har jobbat så mycket med den. I höst borde de flesta vara vaccinerade, så förhoppningsvis kan vi ha en releasefest. Det skulle kännas bra, vår vänskap började ju med en fest.

Agatha Christe. De beskriver "Helix" som "en pusseldeckare på speed" och Mordet på Orientexpressen har varit en inspirationskälla. Foto: Pekka Pääkkö

Mer om författarna

Alexandra Appelqvist

Ålder: 42

Gör: Debuterade 2017 med egenutgivna feelgood-boken "Handbok för singlar på gränsen till sammanbrott". Hösten 2020 släpptes uppföljaren "Konsten att svepa det halvfulla glaset". Har även drivit en podd och håller föreläsningar om resan från egenutgivning till bokkontrakt. Jobbar som eventchef på IDG.

Benjamin Andrée

Ålder: 49

Gör: Är journalist, PR-konsult och innehållsproducent. Har i flera år jobbat som nöjesreporter på Aftonbladet och han har fram till helt nyligen jobbat som pressansvarig projektledare på Viaplay. Har även producerat flera poddar, bland annat sin egen: "Kändispodden".

Visa merVisa mindre