Anders Wink, näringslivschef i Väsby kommun. Foto: Läsarbild Pressbild/Mostphotos

Företagen i Väsby bland de mest lönsamma i Sverige

Företagen i Väsby hör till de mest lönsamma i Sverige. Det visar färska siffror från Företagarna. – Det är ett styrkebesked på flera sätt, säger Anders Wink, näringslivschef i kommunen.

  • Publicerad 07:54, 24 okt 2018

Företagen i Väsby går som tåget. I en ny undersökning av organisationen Företagarna rankas kommunen på plats 15, med en snittavkastning för bolagen på 27 procent år 2017. Av Stockholms läns kommuner hamnar endast Nacka och Vaxholm högre upp i rankningen.

– Det är ett styrkebesked på flera sätt. Dels att företagen är duktiga på det de gör, dels att de står starka ekonomiskt inför en eventuell avmattning i ekonomin, säger Anders Wink, näringslivschef i Upplands Väsby kommun.

Stark geografisk position

Han menar att Väsbys geografiska position – med närhet till Stockholm, Arlanda och Uppsala – kan vara en av faktorerna till varför många av företagen går bra.

– Dessutom är konjunkturen bra och man ska även komma ihåg att vi har ett ganska diversifierat näringsliv, där många av branscherna som är stora i Väsby går bra, säger Anders Wink.

Ger klirr i kommunkassan

Att näringslivet blomstrar ger flera positiva effekter. Starka företag tenderar att göra fler investeringar och anställa mer personal – något som i längden innebär ett ekonomiskt lyft för kommunen.

– Skatteintäkterna ökar när fler arbetar, vilket gör att vi får ännu mer resurser till att utveckla klassiska välfärdsbitar som skola och vård- och omsorg, säger Anders Wink.

Företagen i Väsby har en genomsnittlig vinstmarginal på åtta procent och har i genomsnitt nio anställda, visar Företagarnas genomgång. Total analyserades över 143 000 bolag. Av dem var 491 från Väsby.