Storsäljare. Ica Tappström säljer mest per kvadratmeter av alla Ica-butiker i Sverige. Foto: Mikael Andersson

Företagen går plus minus noll – trots pandemin

Ekerös näringsliv har rullat på under pandemiåret 2020, med samma omsättning som året innan. Det beror dels på att Ekeröborna handlar lokalt, enligt kommunens näringslivschef.

  • Publicerad 08:35, 12 apr 2021

Det finns stora skillnader kommuner emellan när det gäller pandemins påverkan på näringslivet. Det visar en färsk rapport från Handelskammaren.

Utifrån data från SCB:s momsregister har Handelskammaren sammanställt omsättningsutvecklingen för näringslivet i alla Stockholms läns kommuner.

– Det är helt skilda världar och utvecklingen beror i väldigt hög grad på hur exponerad kommunen är mot ekosystemet runt resande och kontaktnära näringar. Pandemin har varit skoningslös mot reseverksamhet, taxitransporter, hotell, restaurang och nöjesevenemang, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

58 miljarder minus

Näringslivet i Stockholms läns kommuner noterade minus 58,2 miljarder kronor i omsättning under pandemiåret 2020.

I Sigtuna och Sundbyberg har omsättningen minskat mest, med 23 respektive 11 procent. Men vissa kommuner har också haft högre omsättning 2020 än året innan, som mest med 15 procent i Österåker.

Ekerö sticker ut

I Ekerö kommun har näringslivet gått plus minus noll.

– Man har klarat sig relativt fint trots förra årets omvälvande situation. Självklart har många företag påverkats negativt men för andra har det tvärtom gått väldigt bra, säger Johan Elfver, näringslivschef i Ekerö kommun.

Öbor skippar Bromma blocks

Det beror dels på att många arbetat hemma, dels på att man valt att göra sina inköp i Ekerö centrum för att undvika trängsel, enligt Johan Elfver.

– Normalt handlar Ekeröborna ofta i Bromma blocks och Kungens kurva. Men där är det så mycket folk. Nu väljer många de mindre butikerna på Ekerö i stället, säger han och fortsätter:

– Ica Tappström har länge legat etta i Sverige när det gäller försäljning per kvadratmeter. Coop och Lidl går det också väldigt bra för. Folk nyttjar det lokala näringslivet och det har gynnat de flesta branscher i Ekerö kommun.

En annan förklaring till att det rullar på för många företag är näringslivets karaktär.

– Finans, kommunikation, information och bygg har klarat sig ganska bra. Där har vi många företag på öarna. Fastighetsprojekten rullar på, och de utgör en stor del av Ekerös näringsliv.

Därtill var kommunen snabbt ute med att underlätta för näringslivet, säger kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M).

4 000 företag

Man lättade på tillsyn (även om tillsyn också tillkommit i form av inspektörer som ser till att restriktioner följs), ökade kredittiderna och gav anstånd på hyror och på fakturor.

– Vi har långt över 4 000 företag härute. En väldigt stor del av befolkningen är egenföretagare. Många av dem är småföretag och de är jätteviktiga för oss, säger Adam Reuterskiöld.

Men Johan Elfver vill poängtera att det samtidigt varit ett tufft år för många företag på Mälaröarna.

– Flera restauranger har drabbats hårt, och när det gäller besöksnäringen kan det ta flera år innan företagen återhämtat sig.

Omsättningens utveckling 2020 – topp och botten

1 – Österåker: Plus 15 procent.

2 – Vaxholm: Plus 10 procent.

3 – Upplands-Bro: Plus 5 procent.

13 – Ekerö: Plus minus noll.

18 – Sollentuna: Minus 2 procent.

Snitt i hela Stockholms län: Minus 2 procent.

24 – Upplands Väsby: Minus 6 procent.

25 – Sundbyberg: Minus 11 procent.

26 – Sigtuna: Minus 23 procent.

Källa: Handelskammaren

Visa merVisa mindre

Hemmaplan. Många Ekeröbor håller sig till Ekerö centrum under pandemin. Foto: linda gren