Företagarna: ”Fortsätt stötta företagen om du kan”

Stötta företagen i den mån du kan är rådet från Företagarna Botkyrka-Salems ordförande Kurt Ståhl. – Take away är ett bra sätt, säger Ozan Aras på Lollis i Hallunda centrum.

  • Publicerad 05:00, 20 mar 2020

Medan matbutikerna jobbar för högtryck har bland andra hotell-, turist- och restaurangnäringen i Sverige tappat pengar till följd av coronakrisen. Men bilderna av hur marknaden ser ut går isär.

– Jag tycker folk handlar på bra här i kaféerna. Däremot gör vi inte lika många leveranser till företag, säger Viktor Bloss som driver Kaffestugan i Rönninge och Kaffestugans stenugnsbageri i Salems centrum.

Fortsätt stötta de lokala företagen.

Kurt Ståhl, Förtagarna Botkyrka-Salem

”Handsprit för 3000-4000 kronor”

En som har det tuffare är Ozan Aras som driver Lollis i Hallunda centrum.

– Folk handlar så himla mycket i matbutikerna nu. Vi har inte många matgäster nu, men hyran är fortfarande hög. Vi borde få hyran fryst under krisen, säger han.

Samtliga restauranger som Mitt i talar med berättar om extra skärpt hygien sedan krisen slog till.

– Jag har varit och köpt handsprit för 3000 – 4000 kronor. Och vi städar väldigt mycket här nu, säger han.

Ozan Aras går över både bord, stolar och soffor med desinfektion. Foto: Privat

Ozan Aras på Lollis hoppas att folk som inte äter på plats ändå stöttar genom att köpa take away-mat.

– Det vore ett bra sätt om man inte vill äta här, säger han

Mer take away.

En som märkt ett uppsving för hämtmat men tapp när det gäller catering är Emil El-Hayek som driver Forno Emilio i Norsborg.

– Folk har varit här och köpt väldigt mycket piroger. Antingen så handlar de och fryser in själva eller så köper de för äldre och anhöriga. Att ställa om till mer take away och leverans på dörr är en möjlighet om krisen fördjupas. Men det gäller att vi småföretagare har is i magen. Marknaden kan vända till något positivt och jag har en förhoppning om att lokala företagare ska gynnas av Botkyrkaborna, säger han.

Företagarnas råd

Kurt Ståhl som är ordförande för organisationen Företagarna Botkyrka – Salem uppmanar folk att hålla modet uppe.

– Som det är nu går en del upp och andra tappar. Matbutikerna säljer mycket och de som jobbar med hälsa och kosttillskott säljer till exempel C-vitamin och andra produkter som aldrig förr.

Han fortsätter:

– Jag tänker att det för företagarna också är viktigt att ha kontakt och dialog med kunder och leverantörer. Om det inte sker genom besök så ändå genom telefon eller till exempel Skype, säger han.

Vad är ditt råd till Botkyrka- och Salemborna?

– Att fortsätta stötta de lokala företagen i den mån man kan. Men att samtidigt följa säkerhetsföreskrifterna från Folkhälsomyndigheten.