Hyresgäster. Vidar Duvnäs och Armin Parsi från Sundbyberg och Solna driver Chronos care som jobbar med diabetesvård digitalt – deras nya arbetsplats är Signalfabriken. Foto: Stefan Källstigen

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.

  • Publicerad 01:20, 19 sep 2021

"Företag gör sig beredda och planerar för ett hybridbeteende som kombinerar hemmajobb med kontorsjobb"

Lokalerna i Signalfabriken där Lindex och H&M brukade finnas har gjorts om till kontor, mötesrum och kafé som drivs av coworking-företaget Helio.

Här sitter egenföretagare, frilansare eller anställda på större företag i gemensamma och egna kontorsytor i vad som kallas ett ”coworking space” eller ett kontorskollektiv.

– Vi är ganska nya och har två platser nu, men fördelen är att vi kan skala upp och ändå finnas kvar. Flexibiliteten är vi väldigt nöjda med, säger Armin Parsi.

Jobbat hemma i två år

Armin och kollegan Vidar Duvnäs är ingenjörer som bor i Skytteholm respektive Centrala Sundbyberg. Tillsammans driver de Chronos care som jobbar med diabetesvård digitalt – och deras nya arbetsplats är alltså Signalfabriken.

– Vår vårdpersonal sitter inte här, utan över hela Sverige och även utomlands, säger Armin.

Duon har jobbat hemma och på fik i nästan två år nu och det kanske inte är det mest effektiva, berättar Vidar.

– Att det är öppet kontorslandskap gör att det blir lite mer fritt och inte instängt som i ett kontor.

De flesta från SoSu

Coworkingaktören Helio finns på flera ställen i innerstan, i Kista och sedan
i augusti även i Sumpan. Här finns människor som jobbar på allt från ett frystransportbolag från Helsingborg till ett amerikanskt medicinteknikbolag, berättar Eric Spongberg som driver Helio tillsammans med Patrik Åström.

Men en gemensam nämnare är att de flesta ”hyresgäster” bor i Sundbyberg eller Solna.

– Många har haft kontor
i stan och tycker det här känns nytt och fräscht och att det är kul att sitta närmare sitt hem, säger Eric Spongberg.

"En månad in i pandemin började många klaga på burkigt ljud under videosamtal. I ett rum har vi satt upp en ljudpanel bara för att sänka ner akustiken för att kunna ha videmöten", säger Eric Spongberg. Foto: Stefan Källstigen

Många hemmajobbare här

I somras undersökte analys- och teknikkonsultföretaget WSP hur många som skulle kunna jobba på distans
i varje kommun. Alltså de som har ett typ av kontorsjobb där de inte måste vara på plats varje dag.

Flest potentiella distansarbetare i Sverige finns enligt den rapporten i Solna följt av Stockholm och Sundbyberg. Skälet är enkelt – Solna och Sumpan är små kommuner utan stora tillverkningsindustrier, men med många kontor.

– Det här är ett av huvudkontorsklustren för hela Stockholm. Och vi tycker om stadslägen som för oss innebär fottrafik och någon form av blandning av kontor och bostäder. Där tror vi att vår målgrupp finns, säger Eric Spongberg.

Kontrakten på Helio är korta – tre månader binder företagen sig att ha sig själva eller sina anställda i Signalfabriken.

Eric Spongberg berättar att ett stort svenskt industriföretag man har kontakt med för diskussioner om att lägga ner sitt huvudkontor för att bara hyra in sig på den här typen av platser.

Han tror att coworking och flexibilitet är något som kommer att bli ännu mer populärt när pandemin väl är helt över.

– Vi ser nog det redan nu. Vi har aldrig haft så högt flöde av inkommande förfrågningar som i sommar. Företag gör sig beredda och planerar för ett hybridbeteende som kombinerar hemmajobb med kontorsjobb, säger Eric Spongberg.

Sumpifierat. Mötesrummen har fått Sumpannamn som "Garbo", "Alpha" och "Oskar" efter Linnros berättar Eric Spongberg. Foto: Stefan Källstigen

Topp tio kommuner med högst andel möjliga distansarbetare

Solna – 56 %

Stockholm – 52 %

Sundbyberg – 50 %

Mölndal: 38 %

Älmhult: 38 %

Malmö: 38 %

Lund – 38%

Göteborg – 38 %

Linköping – 34 %

Nacka – 32 %

Källa: Analys- och teknikkonsultföretaget WSP

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Man anhållen misstänkt för våldtäkt

Nyheter Brottsplats i centrala Sundbyberg spärrades av På onsdagskvällen greps en man för ett misstänkt våldsbrott. Mannen sitter nu anhållen, misstänkt för våldtäkt.torsdag 21/10 9:36

Öppningen av bron försenas – igen

Nyheter Datum flyttas på grund av ritningsstrul Redan i augusti var det tänkt att bilarna skulle få börja rulla som förr på Bällsta bro igen. Det är gamla nyheter, nu är budet den 22 november.onsdag 20/10 12:04

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08