Lokalerna i Signalfabriken där Lindex och H&M brukade finnas har gjorts om till kontor, mötesrum och kafé som drivs av coworking-företaget Helio.

Här sitter egenföretagare, frilansare eller anställda på större företag i gemensamma och egna kontorsytor i vad som kallas ett ”coworking space” eller ett kontorskollektiv.

– Vi är ganska nya och har två platser nu, men fördelen är att vi kan skala upp och ändå finnas kvar. Flexibiliteten är vi väldigt nöjda med, säger Armin Parsi.

Jobbat hemma i två år

Armin och kollegan Vidar Duvnäs är ingenjörer som bor i Skytteholm respektive Centrala Sundbyberg. Tillsammans driver de Chronos care som jobbar med diabetesvård digitalt – och deras nya arbetsplats är alltså Signalfabriken.

– Vår vårdpersonal sitter inte här, utan över hela Sverige och även utomlands, säger Armin.

Duon har jobbat hemma och på fik i nästan två år nu och det kanske inte är det mest effektiva, berättar Vidar.

– Att det är öppet kontorslandskap gör att det blir lite mer fritt och inte instängt som i ett kontor.

De flesta från SoSu

Coworkingaktören Helio finns på flera ställen i innerstan, i Kista och sedani augusti även i Sumpan. Här finns människor som jobbar på allt från ett frystransportbolag från Helsingborg till ett amerikanskt medicinteknikbolag, berättar Eric Spongberg som driver Helio tillsammans med Patrik Åström.

Men en gemensam nämnare är att de flesta ”hyresgäster” bor i Sundbyberg eller Solna.

– Många har haft kontori stan och tycker det här känns nytt och fräscht och att det är kul att sitta närmare sitt hem, säger Eric Spongberg.

Många hemmajobbare här

I somras undersökte analys- och teknikkonsultföretaget WSP hur många som skulle kunna jobba på distansi varje kommun. Alltså de som har ett typ av kontorsjobb där de inte måste vara på plats varje dag.

Flest potentiella distansarbetare i Sverige finns enligt den rapporten i Solna följt av Stockholm och Sundbyberg. Skälet är enkelt – Solna och Sumpan är små kommuner utan stora tillverkningsindustrier, men med många kontor.

– Det här är ett av huvudkontorsklustren för hela Stockholm. Och vi tycker om stadslägen som för oss innebär fottrafik och någon form av blandning av kontor och bostäder. Där tror vi att vår målgrupp finns, säger Eric Spongberg.

Kontrakten på Helio är korta – tre månader binder företagen sig att ha sig själva eller sina anställda i Signalfabriken.

Eric Spongberg berättar att ett stort svenskt industriföretag man har kontakt med för diskussioner om att lägga ner sitt huvudkontor för att bara hyra in sig på den här typen av platser.

Han tror att coworking och flexibilitet är något som kommer att bli ännu mer populärt när pandemin väl är helt över.

– Vi ser nog det redan nu. Vi har aldrig haft så högt flöde av inkommande förfrågningar som i sommar. Företag gör sig beredda och planerar för ett hybridbeteende som kombinerar hemmajobb med kontorsjobb, säger Eric Spongberg.