Lars-Olof Nilsson hoppas många, både boende och fastighetsägare vill stödja den lokala handeln. Foto: Privat/Sacharias Källdén

Företagare på Kungsholmen: "Vi blöder ekonomiskt"

Dagskassor som ekar tomma flera dagar i rad – samtidigt som löner och hyror ska betalas. Nu vädjar företagarna på Kungsholmen om stöd i coronakrisen.

  • Publicerad 12:36, 24 mar 2020

För en månad sedan skrev vi om att många lokaler gapar tomma kring S:t Eriksgatan, något som oroade företagarföreningen. Sedan kom coronaviruset. Nu är krisen total. Företagarna blöder, enligt Lars-Olof Nilsson, delägare i anrika klädbutiken Georg Sörman och ordförande i Övre Kungsholmens företagarförening. Där, som över hela Stockholm enligt honom. Vissa tappat 80-90 procent av försäljningen den senaste tiden.

Tomma lokaler oroar på Kungsholmen

– De två sista veckorna har det varit dramatiska försämringar. Vissa butiker har haft noll kronor i omsättning flera dagar i rad. Och nu ska lön betalas ut den 25:e och sedan hyrorna nästa vecka. För många kommer det vara jätte-, jättebesvärligt, säger han.

Regeringens stödpaket så här långt ger han inte mycket för, det skjuter bara upp problemet. Han uppmanar alla som kan, utan att bryta mot hälsodirektiven, att stötta det lokala näringslivet

– Vill vi ha butiker kvar och en levande stad efter coronaviruset så måste man stödja den lokala handeln nu. Det är ett jätteproblem och vi vill att fler får upp ögonen för det.

På sociala medier florerar nu många uppmaningar om att exempelvis stödja lokala krogar i krisen, och många restauranger har lagt om med mer take away än tidigare för att försöka rädda sina verksamheter.

Nytänk krävs även för butiker och småföretagare, som kanske inte har så utbyggd e-handel, för att locka kunder i dessa tider tror Lars-Olof.

På Georg Sörman har de testat gratis hemleverans och "fått lite napp". De erbjuder även kunder att göra inköp före normala öppettider och uppmuntrar yngre kunder att hjälpa äldre släktingar, grannar eller vänner med inköp för inte utsätta riskgrupper för onödig exponering, enligt Lars-Olof.

– Vi ska bland annat åka till Järfälla och leverera lite idag. Vi, tillsammans med flera andra butiker här, har även behövt gå ner i personalstyrka eller ändra öppettiderna. Många försöker göra så mycket de kan, men kommer det inte in några pengar så spelar det ingen roll.

De bjuder Kungsholmsföretag på lokalhyran

Nu har föreningen och den centrala företagsföreningsgruppen i Stockholm inlett arbetet med att söka upp fastighetsägare, såväl stora företag som brf:er, för att påtala krisen och vad som kan göras.

Lars-Olof hyllar Brf Ankarets initiativ med att ge deras lokalhyresgäster en månads hyresfritt.

– Det är en framåttänkande förening. Blir det tomt i gatuplanet är det inte lätt att hitta någon som tar över lokalen i dessa tider. Det finns 18 tomma lokaler här i området nu, säger han.

Ni har ju funnits i över 100 år, hur pass orolig är du för ert eget bolags framtid?

– De två sista veckorna har varit jättedåliga. Företaget grundades 1916 och har överlevt spanska sjukan, Honkonginfluensan och svininfluensan så det vore synd om coronan ska ta död på det här.