På Centan I Bagarmossen ger man extra rabatt för personer över 70 år som köper hämtmat, berättar krögaren Axel Hansson. Foto: Christian Lärk

Företagare i Skarpnäck hårt drabbade – du kan stötta

Coronaviruset slår hårt mot näringslivet i Hammarby-Skarpnäck. I lokala Facebookgrupper uppmanar man därför varandra att handla lokalt och besöka restaurangerna. En av krogarna som märkt av stödet är Centan i Bagarmossen där man tagit fram en ny hämtmatsmeny för att anpassa sig till rådande läge.

  • Publicerad 04:55, 19 mar 2020

Sedan coronavirusets utbrott i Stockholm har näringslivet drabbas hårt. Inte minst de lokala företagarna i Hammarby-Skarpnäck.

Thonaja Ibrahim, ägare av Hair & Beauty Studio i Bagarmossen, har de senaste veckorna märkt tappet bland kunder.

– Det är väldigt ont om kunder, jag har haft det svårt sedan början av månaden. I måndags var jag tvungen att stänga butiken och öppnar endast när jag får bokningar, säger hon och fortsätter:

– Så om man är frisk får man jättegärna boka en tid. Jag ser självklart till att bokningar inte krockar utan att det bara är en kund i taget på salongen. Det är så våra grannar kan hjälpa mig.

Nu är det upp till oss! Stötta söderort!

Så stöttar du ditt lokala näringsliv

Att företagarna går på knäna och riskerar att få lägga ner sina verksamheter har fått många i lokala Facebookgrupper att uppmuntra till lokal konsumtion. En av dem är Kärrtorpsbon Mikael Karlsson. När han förra veckan passerade en nästan tom restaurang i centrum så bestämde han sig för att äta middag där.

– En av anledningarna till att jag åt där i fredags var för att en annan person hade skrivit något liknande innan mig. Det väckte en tanke och nu vill jag väcka den tanken hos andra, säger han.

Mikael Karlsson tycker att man som frisk medborgare, om man har de ekonomiska möjligheterna, ska hjälpa till genom att köpa med mat hem eller äta på plats. Hos frisörer tycker han att man kan köpa hårprodukter i stället för på de stora matbutikerna.

Extra rabatt för kunder över 70 år

Vissa företagare har fått tänka nytt och försöka hitta nya sätt att nå kunderna. På restaurang Centan i Bagarmossen försöker man begränsa kundtappet genom en meny med rätter anpassade för take away, berättar krögaren Axel Hansson.

– Take away är en superbra grej. Är man frisk så är man varmt välkommen att äta här, men vi avråder alla som är över 70 år att äta ute. Men de kan fortfarande handla take away och som kompensation får de i stället en extra rabatt, säger han.

Och det är många som hittills stöttat.

– Det är många stammisar och lokalbor som stöttar oss. Man blir faktiskt rörd när folk kommer in och frågar hur det går, säger han

På Centan i Bagarmossen har krögaren Axel Hansson tagit fram en boeuf bourguignon för hämtmat.

Vad gör du för att stötta Enskede-Årsta-Vantör under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa oss på soderort@mitti.se