De senaste dagarna har det blivit färre kunder enligt Christa Helenius. Foto: Niklas Thim

Företagare i Farsta hårt drabbade – du kan stötta

Avbokningar och tomma restauranger. Flera lokala småföretagare berättar om hur de drabbas av oron för coronaviruset. Nu hoppas de att kunderna ska återvända innan det är för sent.

  • Publicerad 05:00, 18 mar 2020

Många lokala företagare har börjat märka att kunderna försvinner i svallvågorna av coronaviruset.

En av dem är Christa Helenius som är chef på X-Dream nagelbar i Farsta centrum.

– De senaste två-tre dagarna har folk börjat avboka. Vi har inte märkt så mycket än, förutom att det är tomt i centrum. Man blir orolig. Jag får ju ingen lön om det inte kommer in kunder.

Christa Helenius är orolig för vad som kommer hända framöver. Foto: Niklas Thim

Hon hoppas att folk ska stötta sina lokala verksamheter innan det är för sent.

– Just nu tycker jag att alla ska försöka bidra så mycket som möjligt. Att man köper mer utemat och besöker sina lokala verksamheter och stöttar dem. Annars kommer ingenting finnas kvar. Jag har en tjejkompis som har en restaurang och hon är jätteorolig. Fortsätter det här så kanske hon måste stänga i maj. När vi vaknar upp ur det här så vill man ju gå ut och lyxa till det med mat och sådär. Då kanske alla ställen är stängda, för att man inte har klarat av den här våren.

Murat Celepli har märkt en tydlig skillnad i antalet kunder de senaste dagarna. Foto: Niklas Thim

Murat Celepli driver Pizzeria Timone i Sköndal sedan tolv år tillbaka. Nu har man börjat med hemleveranser för att få verksamheten att gå runt.

– Vi har påverkats kraftigt. Särskilt efter i fredags, då blev det tvärstopp. Det är nästan ingen hämtmat heller. Det är kanske 70 procent minskning.

För att gå runt har restaurangen börjat med hemleveranser. Foto: Niklas Thim

Han menar att man ska ha respekt för att de som tillhör riskgrupper inte vill röra sig bland folk, men att det inte finns någon anledning för övriga att undvika att köpa sin mat ute.

– Krogbranschen är extra noga med hygienen i vanliga fall och nu är det ännu mer åtgärder. Vi städar oftare och är extra försiktiga och noga med den personliga hygienen. Det finns ingen anledning att vara rädd för att komma till restaurangen.

Coronakrisen är den värsta Murat upplevt under sina år i branschen. Foto: Niklas Thim

Murat Celepli har varit verksam inom restaurangbranschen i 25 år och jämför coronaviruset med andra kriser, bland annat finanskrisen 2008.

– Det här är det värsta faktiskt, inte ens 2008 var det så här dåligt. Jag har inte varit med om något liknande. Jag tror att det här kommer gå över, jag ser ljust på framtiden. Men just nu är det mörkt.

Liselott Laberg har haft flera avbokningar den senaste veckan. Foto: Privat

Liselott Laberg driver Lises klipperi i Hökarängen och hon berättar att kunderna blir färre och färre.

– Det märks att det har minskat, 50 procent tror jag. Folk måste ju klippa sig, men den här veckan har jag jättelite bokningar och det är inte normalt. Jag tror att det har med det här att göra. Jag har alltid förbokade kunder varje dag, men inte den här veckan.

Liselott Laberg hoppas att kunderna snart kommer tillbaka. Foto: Privat

Om bokningskalendern fortsätter vara tom, eller om hon själv skulle bli sjuk, kan det vara slutet för salongen.

– Jag har själv inte råd att vara hemma som egenföretagare. Man har ju hyra, telefon, el och produkter som man ska betalas. Man får bara avvakta och se vad som händer, det är inte mycket annat att göra. Jag hoppas att det ger sig.

 

Vad gör du för att stötta Farsta under coronakrisen? Vill du tipsa om någon som gör en god insats eller har tagit ett bra initiativ? Tipsa på niklas.thim@mitti.se