Företag togs på bar gärning under tjuvjakt på säl

Efter tips från allmänheten hade Kustbevakningen span på ett jaktföretag som misstänktes bedriva olaglig jakt. Måndagen den 1 juni togs de på bar gärning när de lät kunder skjuta säl inne i ett naturvårdsomnråde i ytterskärgården.

  • Publicerad 10:00, 23 jun 2020

Måndagen den 1 juni hämtade jaktföretaget upp fyra kunder och styrde ut mot yttersta skärgården. De visste inte att de bevakades från luften av Kustbevakningen.

– Vi har haft koll på det här företaget en tid. I den här operationen deltog både några av våra båtar och ett av våra flygplan, säger Mattias Lindholm, presstalesperson vid Kustbevakningen, till Mitt i.

Såg säl skjutas

Personalen såg hur jaktföretagets båt körde in i naturskyddsområdet vid Brynhällan, klev i land och sköt en säl.

Då skickade Kustbevakningen fram sina båtar.

En av båtarna som deltog vid insatsen. Foto: Kustbevakningen

– Där var fem personer i jaktbåten och minst en skjuten säl. Skyttens vapen togs i beslag. Alla i båten förhördes, säger Mattias Lindholm presstalesperson vid Kustbevakningen.

Två misstänkta

Två personer är brottsmisstänkta: företags ägare för grovt jaktbrott och hans kund, som var den som sköt sälen, för jaktbrott. Utredningen leds av polisen.

– I dagsläget kan jag säga att det nog ska gå att få skyttarna fällda. Men jag vill gå lite längre ändå. Är det som det sägs, att arrangören driver detta på ett sådant sätt, då tycker jag att det är mer av vikt att få fast arrangören, säger Lars Staf vid polisen i Norrtälje som utreder den misstänkta tjuvjakten till tidningen Skärgården.

Tidningen har skrivit flera artiklar om jaktföretaget, som även tidigare anklagats för jaktbrott av skärgårdsbor.

Ägaren förnekar

I ett mejlsvar till Mitt i skriver jaktföretagets ägare:

”Vi har inget med KBV:s insatts att göra 1 juni. Vi har aldrig jagat i något sälskyddsområde.”